Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kolonie-erfgoed

08 april 2020 Siebrand Krul

Wortel en Merksplas zijn onderdelen van de 19de-eeuwse Koloniën van Weldadigheid, tijdens het bewind van koning Willem I opgezet door Johannes van den Bosch. De Belgische koloniën zijn gerestaureerd en kregen een het Europees Erfgoedlabel. De hoop is dat de erkenning, samen met de Nederlandse koloniën, als Unesco Werelderfgoed volgt.

Het Europese Erfgoedlabel is een tweejaarlijks initiatief van de Europese Unie met als gedachte om plaatsen op de kaart te zetten die de Europese geschiedenis weerspiegelen. Het is met Wortel-Merksplas de eerste keer dat een Vlaamse site die eer te beurt valt, al gaat het streven om internationale erkenningen telkens in samenwerking met de Nederlandse koloniën.
Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie, allebei gelegen in het noorden van de provincie Antwerpen, ontstonden aan het begin van de 19de eeuw als onderdeel van een ambitieus sociaal experiment. Arme stedelingen kregen daarbij verplicht een nieuwe thuis op het platteland. In een ‘kolonie’ konden ze een nieuw leven opbouwen door van de landbouw te leven en onderwijs te volgen.

Heropening van Merksplas.

De maatschappelijke ideeën achter de weldadigheidskoloniën ontstonden in de toenmalige Verenigde Nederlanden. Na een eerste kolonie in Frederiksoord werden in zeven jaar tijd zeven koloniën opgericht, waaronder die van Wortel en Merksplas. Het wonen en werken in de weldadigheidskoloniën leverde een zeer typisch landschap op dat tweehonderd jaar na hun ontstaan nog altijd herkenbaar is. De vzw Kempens Landschap ijvert al twintig jaar met succes voor het behoud en beheer van de koloniën.
Het Belgisch-Nederlandse project ontving het label samen met negen andere Europese projecten. Dat brengt het totaal aantal sites die het label dragen op 48. Het is nog niet bekend wanneer de officiële plechtigheid zal plaatsvinden die is verbonden aan het Europees Erfgoedlabel. Het Werelderfgoedcomité van de Unesco zou van 29 juni tot 9 juli over het dossier beslissen, maar die bijeenkomst staat om bekende reden op losse schroeven.

Openingsbeeld: Het café Bayerd van Wortel.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder