Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Galway en Rijeka

17 maart 2020 Siebrand Krul

Zoals de gewoonte is geworden bij de benoeming van Culturele Hoofdsteden, gaat het ook dit jaar om een tweetal, Galway in Ierland en Rijeka in Kroatië. Het is vanwege het coronavirus een dubieuze eer: alle inspanningen, investeringen en schoonheid van beide steden ten spijt, zal bezoek voorlopig uitblijven. Daarom een historisch tableau.

Galway, een stad met ongeveer 80.000 inwoners, ligt aan de westkust van Ierland, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Evenzo ligt Rijeka, een stad met bijna 130.000 inwoners, aan de wateren van de Adriatische Zee. Beide steden zijn belangrijke havens, aan Galway Bay en de Baai van Rijeka.

Galway Bay aan de westkust van Ierland. (Nationale bibliotheek van Spanje)

Hun maritieme geschiedenis is belangrijk voor beide steden. Galway, en de westkust van Ierland in het algemeen, staat bekend om de currach houten boot. Rijeka is de thuisbasis van grote scheepswerven. Het zijn ook steden met een rijke cultuur, al zullen de jaarlijkse Galway Arts Festival en het Rijeka International Carnaval dit jaar sober worden gevierd.

Fiume – plattegrond van de stad en de haven in het begin van de 20ste eeuw. (Rijka Stadsbibliotheek)

De oorsprong van de Claddagh-ringen ligt in Galway. Vernoemd naar een vissersdorp in het graafschap Galway, heeft een Claddagh-ring twee handen met een hart dat een kroon draagt. De handen staan voor vriendschap, het hart staat voor liefde en de kroon staat voor loyaliteit.
Rijeka is de thuisbasis van het Kroatische Nationale Theater Ivan pl. Zajc, een theater- en operahuis dat in 1885 werd geopend, genoemd naar de in Rijeka geboren componist Ivan Zajc.
Zowel Galway als Rijeka herbergen veel mooie uitzichten, gebouwen en indrukwekkende architectuur.
(Europeana: https://www.europeana.eu/portal/nl)

Openingsbeeld: The Orphan, Ernest Albert Waterlow. (Nottingham City Museums and Galleries)

Gezicht op Rijeka vanaf de voormalige Calvarieberg. (Marco Moro, Rijeka Stadsbibliotheek)
Rijeka aan het begin van de 19de eeuw, aquarel, Franz Jaschke. (Rijka Stadsbibliotheek)
Midland Great Western Railway. Rondleidingen in Connemara. Galway, Achill en West-Ierland. (Ateliers Hugo d’Alési, Bibliothèque nationale de France)
Pohľad na Rijeku. (Ladislav Mednyánszky, Slovak National Gallery)
Bruggen van ‘Inghilterra, Scozia e Irlanda. Opera illustrata con 494 incisioni, etc’. (The British Library)
Hotel Europe. Ansichtkaart, Rijeka, 1914. (Divald és Monostory, Boedapest. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Boedapest)
Galway van ‘Ireland: its Scenery, Character, etc’. (The British Library)
Ivan mv. Zajc, Anton Sušnik. (Nationale en universiteitsbibliotheek van Slovenië, publiek domein)
Gouden claddagh-ring. (Victoria and Albert Museum)
Als de zon ondergaat in Galway. (Roy Linwood, Ed Casey, Irish Traditional Music Archive, Public Domain)
Joegoslavische lijn, Rijeka. (Sjöhistoriska museet)
Currach in Inisheer, County Galway. (University College Dublin Library)
Haven van Rijeka geladen met boten en vracht. (Rijka Stadsbibliotheek)
Boten op de kade, Galway stad. (University College Dublin Library)

Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder