Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Deutsche opgericht

17 maart 2020 Siebrand Krul

In Berlijn werd op 10 maart 1870, 150 jaar geleden, licentie verstrekt voor de oprichting van de Deutsche Bank. Streven was om de internationale handel van het Duitse rijk in oprichting te bevorderen. Binnen enkele jaren werden kantoren geopend in Bremen, Hamburg, Yokohama, Shanghai en Londen.

De Deutsche ontwikkelde zich razendsnel en strekte haar activiteiten uit in de bloeitijd van het keizerrijk. Zo stond ze aan de wieg van de Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft (AEG) in 1887. Ze financierde grote spoorwegprojecten in het buitenland en nam links en rechts andere banken over.

Het eerste kantoor van de bank, in een deel van de begane grond in de Französische Straße 21 in Berlijn, geopend op 9 april 1870.

Na WO I had de Deutsche het een poos moeilijk, maar eind jaren twintig, na de fusie met de Disconto-Gesellschaft, was ze de grootste Duitse bank. WO II bracht de bank in verkeerd vaarwater, waarna het decennia duurde voor de smetten waren geschoond. De Deutsche was toen opgesplitst en cadeau gedaan aan de geallieerde overwinnaars. In 1957 ontstond er na samensmelting van eerder weggesplitste banken opnieuw een Deutsche Bank, in Frankfurt, sindsdien het financiële hart van de Bondrepubliek en nu van de Europese Unie. Na overneming van Britse en Amerikaanse banken groeide de Deutsche uit tot een van de grootste banken ter wereld, tevens eigenaar van de Nederlandse Postbank en ABN/AMRO.

De ‘vader’ van de Deutsche Bank, Adelbert Delbrück.

Hoewel de Deutsche een zogeheten systeembank was (te belangrijk om om te vallen), raakte ze toch verzeild in een reeks schandalen rond zelfverrijking, fraude, extreem risicogedrag en onzuivere financieringen. Allemaal veroorzaakt door de tomeloze jacht op maximale winsten, wat onherroepelijk gepaard gaat met extreme risico’s. De bank raakte daarmee losgezongen van de oude Duitse Rijnlandmodel van omzichtig zakendoen, en belandde in de rat-race met Amerikaanse wolvenbaken. Ze werd gedwongen tot duizenden ontslagen, het afstoten van risicobeleggingen, het ernstig simplificeren van haar organisatie, het verlagen van de balans en het versterken van het eigen vermogen. Jaar na jaar is er een miljardenverlies en van tijd tot tijd duiken berichten op dat de Deutsche op de rand van faillissement staat.

Hoofdkantoor van de Deutsche in Frankfurt am Main.

Openingsbeeld: Het filiaal van de Deutsche Bank aan de Falkeplatz in Chemnitz, gebouwd in de jaren 1921-1926.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder