Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rome in Brussel

19 februari 2020 Siebrand Krul

De Maquette van Rome, één van de topstukken van het Museum Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark, is opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. De licht- en klankinstallatie werd vernieuwd en nieuwe technologie (video, touchscreens, 3D-animatie en augmented reality) laat bezoekers op een interactieve manier kennismaken met de Eeuwige Stad.

De maquette in het Museum Kunst en Geschiedenis, die de stad Rome voorstelt op het toppunt van haar pracht, aan het einde van de 4de eeuw, wordt jaarlijks door tal van bezoekers uit de hele wereld bewonderd. Dit schaalmodel van de hoofdstad van het Romeinse Rijk werd gemaakt door de Franse architect Paul Bigot. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan deze reconstructie en maakte er vier exemplaren van, waarvan enkel zijn werkmodel (aan de Universiteit van Caen) en dit in Brussel bewaard bleven. De maquette in Brussel is bovendien de enige die ingekleurd werd. Het reliëfplan, op schaal 1/400, meet elf bij vier meter.

Augmented reality

In 2019 werd de maquette grondig gereinigd, waar nodig gerestaureerd en volledig digitaal in kaart gebracht. De belangrijkste ingreep is de opwaardering van de opstelling errond. De integratie van moderne technologie (zoals video, 3D-animaties, virtual reality en augmented reality) leidt tot een interactieve en meeslepende ervaring.
Op de bovenverdieping maken bezoekers via videoschermen kennis met het dagelijkse leven in Rome en komen ze meer te weten over het werk en leven van Paul Bigot. Touchscreens bieden uitgebreide informatie over tien iconische gebouwen uit Rome, zoals het Colosseum, het Circus Maximus, het Forum Romanum of het Pantheon.

Dagelijks leven

De benedenverdieping, die meer dan twintig jaar gesloten was voor het publiek, biedt een heel ander en uniek zicht op de maquette. Via tablets (verkrijgbaar aan het onthaal van het museum) en augmented reality kunnen bezoekers een aantal gebouwen in 3D verkennen. Hier maken ze ook kennis met vier inwoners van Rome. Zij vertellen over hun leven en tonen het multiculturele karakter van de Romeinse samenleving aan, en haar mogelijkheden om de sociale ladder te beklimmen. Zo ontmoeten de bezoekers onder andere een vrijgelaten slavin, oorspronkelijk afkomstig uit het kustgebied van de Levant, die als handelaarster werkt en hoopt een eigen zaak te beginnen. Of een jongeman uit Noord-Afrika, die naar Rome reisde om architectuur te studeren.

Extra voor scholen en groepen

Tot slot is er een extraatje voor (scholen)groepen: zij krijgen de kans om via virtual reality de straten van het oude Rome te verkennen. Wie een bezoek plant met klas of school, kan bij de publieksdienst terecht voor meer informatie en didactisch materiaal dat helpt bij de voorbereiding van het bezoek, met een mailtje naar public@kmkg-mrah.be.

Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel
www.maquetterome.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder