Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Naar adem happen

19 februari 2020 Siebrand Krul

Bloedstollend. Verbluffend. Onwaarschijnlijk. Fascinerend. Afschuwelijk. Ontzettend. Zomaar een greep van de achterflap van Pest en cholera. En het moet gezegd: met deze woordkeuze wordt de lezer geen kat in de zak verkocht. In elf hoofdstukken met menselijke kwalen trekt de auteur alle registers open.

Het lijkt wel alsof Jonathan Moore er een satanisch genoegen aan beleeft om het weerstandsvermogen van de lezer op de proef te stellen. Soms moest ik moeite doen om het boek niet dicht te klappen of een paar pagina’s door te bladeren: zó evocatief zijn de beschrijvingen van de ziektebeelden en de toegepaste behandelmethoden. En niet te vergeten: de honderden afbeeldingen. En hierbij maakt het niet uit of het schilderijen, prenten of foto’s waren. Hoewel geen leek in medische geschiedenis, was veel nieuw voor me. Daarvoor verdienen de auteur en de uitgever alle lof.
De overdaad aan mensonterende en weerzinwekkende anekdotes en de nadruk op onkunde en onwetendheid in vroeger eeuwen begint op den duur toch wat te knellen. Het is achteraf wat makkelijk (ver)oordelen. Het boek zal geen verplichte kost worden voor eerstejaars geneeskunde.
Cor van der Heijden

Jonathan J. Moore, Pest en cholera. Geneeskunde door de eeuwen heen
Davidsfonds/Standaard Uitgeverij, Antwerpen 2019. 256 blz., € 29,99 ISBN 978 90 590 8981 5

Lees de volledige recensie en nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder