Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hitler spreekt

19 februari 2020 Siebrand Krul

Honderd jaar geleden, op 23 februari 1920, onthult Adolf Hitler, propagandaleider van de Deutsche Arbeiterpartei (DAP) het partijprogramma. Op een bijeenkomst in München spreekt hij voor tweeduizend toehoorders en gaat de 25 punten langs van de partij die spoedig wordt ombenoemd tot Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Het Versailler Verdrag moet worden verscheurd en de Joden moet het Duitse staatsburgerschap worden afgenomen.

In de vaak gewelddadige woelingen na het einde van de Eerste Wereldoorlog toog Hitler, erg ontevreden over het kunstklimaat in Wenen, naar München. Daar bleek althans dat klimaat niet anders. Hij ging er op pad om politieke bijeenkomsten te volgen. Die zijn er in overvloed, de politiek borrelt en zit doorlopend tegen het kookpunt aan. Alle ergernis over de verloren oorlog, de verloren gebieden, de miljoenen doden, de honger, komt herhaaldelijk tot uitbarsting. Monarchisten, communisten, het schiet alle kanten op. In deze wanorde kwam Hitler in 1919 op een bijeenkomst van de linkse Deutsche Arbeiterpartij, een kleine groep, chaotisch georganiseerd. Hitler kreeg het er aan de stok en maakte indruk met zijn welbespraaktheid. In een ommezien had hij de partij om zijn vinger gewonden, en was ze dankzij zijn redenaarstalent en organisatorische gaven, enorm gegroeid. Tijd om van naam te veranderen. Het was dertien jaar voor Hitler zijn ideeën als rijkskanselier kon gaan uitvoeren en bijna twintig jaar voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder