Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Chinees Nieuwjaar

19 februari 2020 Siebrand Krul

Eind januari was Chinees Nieuwjaar en elk jaar verschijnt dan een fraaie foto in de krant waarbij de lezer denkt ‘wat is dat eigenlijk, hoe zit dat dan met het Chinese Nieuwjaar? En kun je er, als niet-Chinees, aan meedoen? Nu culturen meer dan ooit vermengen, en het feest is verstoord door het coronavirusdrama, is het handig om een achttal feiten te kennen.


  1. Chinese nieuwjaarsdatum verandert elk jaar
    Chinees Nieuwjaar, ook bekend als Lunar New Year of Spring Festival, wordt bepaald door de Chinese maankalender die is gebaseerd op de fasen van de maan. Dit betekent dat wanneer geconverteerd naar de Gregoriaanse kalender die we in het dagelijks leven gebruiken, de datum van het Chinese Nieuwjaar elk jaar verandert, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari valt. Vanaf 25 januari 2020 en eindigend op 11 februari 2021 is 2020 de jaar van de rat.
Chinese Nieuwjaarskaart met het Chinese sterrenbeeld – rat. (Museum Rotterdam, CC BY)

2.
12 dieren van de Chinese dierenriem
In tegenstelling tot de Westerse astrologie dierenriem, waar de specifieke tekens worden toegewezen aan maanden, heeft Chinese Zodiac tekens toegewezen aan hele jaren. Dit betekent dat aan elk Chinees jaar een ander dier is gekoppeld.

Rode vouwlamp met franjes, kenmerk voor de viering van het Chinese Nieuwjaar. (Museum Rotterdam, CC BY)

3.
Decoraties en symbolen
Chinese Nieuwjaarsdecoraties zijn meestal rood omdat rood de gelukskleur van China is. Ze zijn overvloedig en bestaan in verschillende vormen, die allemaal een betekenis hebben. Lantaarns – hangend op straat, gebouwen en bomen – zijn er om pech te verdrijven.
Deurkoppelingen komen in paren (dit is waar de naam vandaan komt) worden aan beide zijden van de deuren geplaatst en bevatten goede wensen. Het Chinese karakter Fu betekent geluk en geluk. Tekens die dit personage uitbeelden, worden vaak ondersteboven geplaatst in de overtuiging dat op deze manier het geluk op hun huis zal neerdalen. Mandarijn-sinaasappels of mandarijnen symboliseren overvloed en welvaart. Deze worden niet alleen als decoratie gebruikt, maar ook als cadeau gegeven aan vrienden en familie.

Set van spreuken, gedrukt op rood papier, maken deel uit van de viering van het Chinese Nieuwjaar. (Museum Rotterdam, CC BY)

4.
Rode enveloppen
Rode enveloppen of rode pakketten bevatten geld en worden gegeven als geschenken, traditioneel om rijkdom over te dragen van de oudere naar jongere generaties. Dit betekent dat kinderen en jongeren ze ontvangen van hun ouders, grootouders en andere oudere en meer gevestigde familieleden. Maar ze kunnen ook worden gegeven aan vrienden en werknemers. En net als andere dingen die digitaal gaan, bestaan de rode enveloppen nu ook in een elektronische versie.

Karton met Chinees karakter Fu (ondersteboven) en munten. (Museum Rotterdam, CC BY)

5.
Familiebijeenkomsten en straatparades
Chinees Nieuwjaar is een heel langdurig feest, dus er zijn verschillende manieren om te vieren. Veel mensen bezoeken vrienden en familie om een maaltijd te delen en geschenken uit te wisselen. Veel mensen reizen van ver (ook naar het buitenland) voor een familiereünie, waardoor het Chinese Nieuwjaar de grootste menselijke migratie ter wereld is. Naast familiefeesten, straatparades en openluchtmarkten waar mensen genieten van de feestelijke sfeer, eten kopen en bloemen zijn erg populair.

Drie attributen van plastic mandarijnen bij de viering van het Chinese Nieuwjaar. (Museum Rotterdam, CC BY)

6.
De drakendans
De straatvieringen omvatten een populaire uitvoering van de drakendans. De draak is een symbool van wijsheid, kracht en geluk. Er wordt aangenomen dat het uitvoeren van de drakendans de boze geesten wegjaagt en de gemeenschap geluk brengt.

Rode envelop met twee kinderen en een reeks vuurwerk. (Museum Rotterdam, CC BY)

7.
Beste wensen
Bij het ontmoeten van iemand tijdens de Chinese Nieuwjaarsperiode wensen mensen elkaar geluk, gezondheid en geluk. Wenskaarten – op papier of elektronisch – worden verzonden naar diegenen die niet samen kunnen zijn tijdens de festiviteiten.

Processie met een draak en vaandels tijdens Chinees Nieuwjaar op Ambon. (Rijksmuseum)

8.
Geluksgetallen
In de Chinese cultuur hebben getallen speciale betekenissen. 8 is het geluksgetal, samen met 6 en 9, terwijl 4 als pech wordt beschouwd. Goed om te weten bij het vullen van de rode envelop.
(Aleksandra Strzelichowska/Europeana Foundation)

Chinese draak.
Chinese nieuwjaarskaart.

Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder