Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Relindis van Aldeneik

27 januari 2020 Siebrand Krul

13 februari († na 900) De Germaanse naam is samengesteld uit twee woorden. Het laatste stukje (lindis) betekent schild van lindehout. Het eerste deel betekent heer, of leger. Relindis en haar zus Herlindis zijn de dochters van een rijke edelman.

Zoals in de achtste eeuw wel vaker gebeurde, groeien de meisjes op in een klooster. Daar krijgen ze van de nonnen de opvoeding die de dochters van een edelman behoren te krijgen. Als de zusjes ouder zijn, sticht hun vader een klooster speciaal voor hen. Het klooster Aldeneik ligt vlak bij het plaatsje Maaseik (Belgisch Limburg). Herlindis is de eerste abdis van het klooster. Als ze sterft volgt haar jongere zus Relindis haar op. Het klooster is beroemd vanwege het scriptorium, waar boeken geschreven en versierd werden. In die
tijd waren er nog geen gedrukte boeken en werden de teksten met de hand geschreven. Deze oude boeken zijn bewaard gebleven.

Moderne namen, afgeleid van Relindis: Reglinde, Relinda, Relinde, Relindis


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder