Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Achter de horror

27 januari 2020 Siebrand Krul

Vanwege de grondstoffen werd het Poolse stadje Oswiecim in 1941 de nieuwe locatie van het Duitse chemieconcern IG Farben. Aldus positioneerde de rubberfabriek zich alvast in het centrum van het nieuwe Europa, waar Duitsland de lakens zou uitdelen en de vernedering van 14-18 kon worden weggepoetst. Oswiecim, op zijn Duits: ‘Auschwitz’, moest een nieuwe metropool worden, met arbeiderswijken, parken en moderne treinvoorzieningen.

Het werkvolk, een andere grondstof, zou uit het naburige concentratiekamp Auschwitz I worden gehaald, dat oorspronkelijk was opgericht als werkkamp voor Poolse verzetsmensen. De expositie Auschwitz.camp laat zien dat de stad Oswiecim/Auschwitz eigenlijk twee gezichten had. Weliswaar werd de stad het symbool van de Holocaust (geschatte aantal doden: 1,1 miljoen), maar te midden van deze machinerie van dood en verderf kende het ook een concrete economie. Naast de fabricage van rubber moest er bijvoorbeeld voedsel worden verbouwd, waarvoor zelfs diverse kwekerijen werden opgericht. De tentoonstelling laat niet zozeer het andere verhaal zien, maar belicht uit welke elementen het grote verhaal is opgebouwd.

Omslag van het bedrijfsmagazine IG-Farben met opschrift. (Collectie Christophe Busch)

Dit wordt schrijnend geïllustreerd in twee zeldzame fotoseries. Enkele foto’s uit het Höcker Album (waarschijnlijk gemaakt door SS-officier Karl-Friedrich Höcker) laten het zorgeloze leven van het kamppersoneel en SS-officieren zien. Ze hangen naast foto’s uit het zogeheten Lilly Jacobalbum, waarop Hongaarse Joden in 1944 worden afgevoerd naar de gaskamers. Gedetineerde Lilly Jacob overleefde en vond het album na de bevrijding in een ziekenbarak.
Jaap Krol

Openingsbeeld: Twee wegen, één doel. Schoolkaart rubber uit Kautschuk of BUNA. (Collectie Christophe Busch)

Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, Mechelen
www.kazernedossin.eu
Auschwitz.camp Tot en met 25 juni, ma-di en do-vrij 09-17, za-zo 09:30-17

Lees het volledige verslag, en nog meer recensies van actuele historische tentoontstellingen in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder