Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zondige Olympiade

12 januari 2020 Siebrand Krul

In 1936 verbergt Hitler zestien augustusdagen lang zijn ware gezicht en maakt zomers Berlijn tot podium van zijn Olympische droom. Het is één en al spektakel en triomf. Een paar dagen na de opening van het feest van de verbroedering stuurt Hitler troepen naar Spanje om Franco in de Spaanse Burgeroorlog te steunen.

‘De dood gaat op vakantie’ koppen buitenlandse kranten als de Olympische Spelen van 1936 in Duitsland er aan komen. Maar Hitler weet de scepsis weg te nemen. Eerder dat jaar, begin februari, waren de Olympische Winterspelen ook in Duitsland, in Garmisch-Partenkirchen. Alles wordt perfect voorbereid om het eigen land als soevereine grootmacht te presenteren.

Van de Duitsers kwam het idee om de Olympische vlam vanuit Olympia over 3.422 kilometer naar het Olympisch Stadion te brengen, hardlopend. Het is sindsdien een traditie.
Vanuit een zeppelin zicht op het Olympische Stadion. Het staat er nog altijd en wordt veel gebruikt.

Architect Werner March ontwerpt het nieuwe olympische stadion en het Maifeld; ten westen van Berlijn, in Döberitz, verrijst het olympische dorp. Antisemitische leuzen verdwijnen uit het stadsbeeld, de verkoop van de opruiende Stürmer is tijdelijk verboden. De opname van de half Joodse schermster Helene Mayer in de Duitse equipe moet van tolerantie getuigen.

Leden van het Internationale Olympisch Comite herdenken de slachtoffers van het Eerste Wereldoorlog in de Neue Wache, in het centrum van Berlijn., 1 augustus 1936,
Binnenkomst voor de openingsceremonie over de trappen van de Marathonpoort. V.l.n.r. Henri de Baillet-Latour (IOC-president), Adolf Hitler, Theodor Lewald (president van het organisatiecomite).
Leni Riefenstahl bij draaidagen voor haar Olympiafilm. Met handcamera Walter Frentz.

Maar dat is slechts schijn, want tegelijkertijd ontstaat niet ver van Berlijn het concentratiekamp Sachsenhausen, Sinti en Roma worden naar een verzamelkamp in Marzahn verbannen. De misleiding werkt en Duitsland staat bovenaan in het medailleklassement.

Jesse Owens bij het verspringen.
De Olympische klok.

In 1938 krijgen Leni Riefenstahls propagandafilms Fest der Völker en Fest der Schönheit een zeer gunstig onthaal in het buitenland. Nog kort voor de overal op Polen van 1939 wordt Duitsland nogmaals de organisatie van de Winterspelen toegekend. Eén ding moesten de nazi’s echter slikken; de zwarte Amerikaan Jesse Owens verslaat de Duitser Luz Long in het verspringen, wint vier keer goud en wordt de ster van de Spelen. En dat ook nog op Adidas-schoenen. En met zijn Duitse rivaal Luz Long als zijn grote vriend aan zijn zijde.
Sebastian Kirschner

Lees het volledige artikel, en nog veel meer over Berlijn, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder