Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Transsylvanië en Zwarte Zee

12 januari 2020 Siebrand Krul

Veel mensen zullen Roemenië associëren met het gure Oostblok. De tentoonstelling Dacia Felix laat juist een oude en rijke culturele geschiedenis zien, die zich afspeelt rond het hart van het huidige Europa. Deze bijzondere tentoonstelling belicht de centrumfunctie die het gebied toen had.

Het fundament van het huidige Roemenië wordt gelegd door maar liefst zes verschillende volkeren: Romeinen, Daciërs, Geten, Grieken, Scythen en Kelten. Ze bevolken in diverse periodes de gebieden links en rechts van de Karpaten (ruwweg tussen 650 v. Chr. en 271 n. Chr.) en hebben ieder een eigen bloeiperiode. En verschillen. Waar de Grieken zich vooral in steden groeperen, vormen de Geten koninkrijken en leven de Scythen weer in nomadische stammen.
Dacia Felix kent een omgekeerde volgorde en begint met de laatste overheersers. In 101 n. Chr. verovert de Romeinse keizer Trajanus het land aan de overkant van de Donau, dat hij ‘Dacia’ noemt, oftewel ‘vruchtbaar gebied’. De romanisering die na de bezetting begint, heeft een patroon dat kenmerkend is voor alle periodes. Het maatschappelijke en religieuze leven kent weliswaar een eigen identiteit, maar door de intensieve contacten met de buren wordt er, naast gevochten, veel gekopieerd en geïnterpreteerd.

Neem bijvoorbeeld de wijncultuur van de Daciërs. Het servies kent vaak Griekse of Romeinse vormen, die meestal weer zijn aangepast aan de lokale smaak van de elite. De wijn wordt ook opgeschept en gedronken tijdens prestigieuze banketten (‘symposion’) vol discussie, poëzie en muziek, een culturele traditie uit Griekenland. Twee enorme uit Rhodos geïmporteerde amforen zijn in dat verband veelzeggend. De Daciërs kennen een rijke elite, getuige hun kostbare juwelen en gouden munten.
De indrukwekkende beenbeschermer uit het Getische vorstengraf in Agighiol, een dorp Oost-Roemenië, is in al zijn verwijzingen naar dierfiguren een typisch voorbeeld van Getische, Scythische en Griekse ambachtskunst. Vervaardigd tussen 340 en 330 v.Chr. laat dit zilverobject zien dat de Europese eenheidsgedachte eigenlijk nog ouder is dan de weg naar Rome.
Jaap Krol

TONGEREN (B)
Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15, 0032-12 67 03 30
www.galloromeinsmuseum.be / www.europalia.eu
Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië
Tot en met 24 april 2020, di-vrij 9-17, za-zo10-18

Lees het volledige verslag, en nog meer recensies van actuele historische tentoontstellingen in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder