Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Museumstukken te koop

12 januari 2020 Siebrand Krul

De MuseumDepotShop, de Nederlandse webwinkel voor te herbestemmen museale objecten, trok meteen grote aandacht. Het gaat immers in tegen het natuurlijke gedrag van musea: verzamelen, niet afstoten (‘ontzamelen’). De belangstelling was zo groot dat de site werd overbelast en vaak uit de lucht was. Dat probleem is opgelost. Vanaf 1 januari is de shop continu open.

Inmiddels hebben meer dan twintig musea zich aangesloten bij dit goed lopende initiatief, waaronder als meeste recente museum het Stedelijk Museum Schiedam. Voor het einde van 2020 zal het aantal participerende musea oplopen tot zo’n honderd waarbij de schatting is dat er tussen de 5.000 en 10.000 objecten verkocht zullen worden. Voor menig museum, dat grote kosten maakt voor opslag, is het een uitkomst. Zo stoot het Fries Museum, het regionale museum met veruit de grootste collectie (ruim 200.000 stuks) zo’n twintig procent af.

Hobbelpaard uit het Stadsmuseum van Vollenhove.
Brandkast waar het Fries Museum wel vanaf wil.

Gezien het succes van dit concept onderzoekt MuseumDepotShop nu de mogelijkheden om in het Verenigd Koninkrijk actief te worden. De regelgeving ten aanzien van het afstoten dan wel herbestemmen van museale objecten is vergelijkbaar met die van ons land. Het aantal musea daar is echter vele malen groter. In Nederland zijn ca. 450 musea geregistreerd, in het VK zijn dat er ruim 1.800.

Kinderwagen uit 1930, Kinderwagenmuseum.

De naam MuseumDepotShop is beschermd in de Europese Unie. Ook de pay-off Heritage at Home, te gebruiken in het buitenland, heeft Europese bescherming. In het VK zal een nieuwe non-profit stichting worden opgericht. Ook daar zullen de surplus gelden worden geschonken aan musea die willen ontzamelen maar daar onvoldoende middelen voor hebben. Dat geschiedt onder één voorwaarde; de ontzamelde objecten moeten via de webwinkel van de stichting worden verkocht. Met een dergelijk vliegwiel blijft het geld in de museale sector en kunnen meer mensen het ‘museum in huis’ halen.

Openingsbeeld: Schaalmodel van de Tempel van Salamo, Bijbels Museum.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder