Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Kwamalasamutu

12 januari 2020 Siebrand Krul

In De Grote Suriname-tentoonstelling wordt de geschiedenis, cultuur en natuur belicht van een land dat we eigenlijk niet zo goed kennen. Van 1667 tot 1954 was Suriname een kolonie van Nederland. Daarna kreeg het steeds meer autonomie en in 1975 werd het land onafhankelijk.

Kenmerkend voor de Surinaamse cultuur is de etnische diversiteit, die weer het gevolg is van de koloniale geschiedenis. Het land telt onder andere Afrikanen, Marrons, Creolen, Hindoestanen, Javanen en Chinezen, Buru’s (nazaten van Nederlandse boeren) en inheemsen.
Al deze groepen hebben in de Nieuwe Kerk hun eigen historische verhaal, waaraan het verhaal van de Europese kolonisten nog moet worden toegevoegd.

Om het nog duizelingwekkender te maken: ook de pre-koloniale inheemse cultuur wordt belicht, tijdperken waarin volkeren vanuit de Amazone of de Orinoco naar het noorden trokken. De tentoonstelling is dus eigenlijk een groot mozaïek en echoot als zodanig de gehele Surinaamse samenleving. Het is een echo die meer dan driehonderd voorwerpen telt: van archeologische vondsten, scheepsjournaals en fraaie kledingstukken tot foto’s uit het familiearchief. Naast voorwerpen is er ook een uitgebreid audiovisueel programma.

Schrijver Stephan Sanders schreef dat Nederlanders betrekkelijk weinig weten over Suriname, ‘terwijl Surinamers zoveel kennis paraat hadden over Nederland’ (De Groene Amsterdammer, 9 oktober). Als het moederland van het koninkrijk dus vooral ziende blind is geweest, is dit het moment de ogen te openen.
Jaap Krol

De Nieuwe Kerk
Dam, Amsterdam
0031-20 62 68 168, www.nieuwekerk.nl
De Grote Suriname Tentoonstelling
Tot en met 2 februari 2020, ma-zo 10-17

Lees het volledige verslag, en nog meer recensies van actuele historische tentoontstellingen in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder