Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Horta’s Wintertuin

12 januari 2020 Siebrand Krul

Eind vorig jaar sloot het Museum Kunst & Geschiedenis een overeenkomst die het mogelijk maakt om de gedemonteerde onderdelen van een wintertuin ontworpen door Victor Horta te restaureren en weer in elkaar te zetten. In de loop van 2022 zal deze constructie van staal, glas-in-lood en marmer in haar volle glorie te zien zijn in een nieuwe zaal gewijd aan de Belgische art nouveau en art deco.

De wintertuin werd in 1900 ontworpen voor de Brusselse advocaat Jean Cousin. Toen diens huis in de jaren zestigerd afgebroken, dreigde de aanleunende art-nouveauconstructie mee vernield te worden. Dankzij het initiatief van Horta’s leerling, de architect Jean Delhaye, werd de wintertuin gedemonteerd en voor bewaring opgeslagen. Vorig jaar werd beslist om hem weer op te richten als blikvanger van de grote zaal waar de sierkunsten van de 20ste eeuw zullen worden tentoongesteld. Hij meet vier bij negen meter en is zes meter hoog. De onderneming zal een miljoen euro kosten.

De opgeslagen onderdelen.

Het Museum Kunst & Geschiedenis kan nu ook rekenen op de steun van TOTAL Foundation. Met dit mecenaat profileert TOTAL zich als een bedrijf dat duurzaamheid nastreeft en aandacht heeft voor de valorisatie van waardevol architectuurpatrimonium, ook in België. Zo hielp het recent mee aan de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis in Antwerpen. Voor de wintertuin van Horta had ook de Nationale Bank al een bedrag vrijgemaakt. Twee privépersonen droegen bij als gevolg van een fundraisingsactie die het museum afgelopen juni had opgezet. Tot slot zal ook de Brusselse antiekbeurs BRAFA een stuk van de Berlijnse muur veilen voor dat goede doel.

Het Museum Kunst & Geschiedenis is bijzonder opgetogen en erkentelijk dat TOTAL te hulp springt. Algemeen directeur a.i. Alexandra De Poorter: ‘Na de opening van de zogenoemde Wolferswinkel in 2017, een groots interieur van Victor Horta voor de juwelier Wolfers-Frères, worden de wintertuin en de zaal van de art nouveau en art deco de nieuwe grote projecten van het Museum Kunst & Geschiedenis. Het museum zal zo de niet te missen plaats worden voor al wie houdt van de typische en stijlvolle levenscultuur in ons land aan het begin van de 20ste eeuw.’
https://www.artandhistory.museum


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder