Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Alledaags racisme

12 januari 2020 Siebrand Krul

Grote consternatie alom toen onlangs president Trump vier gekleurde congresleden opriep om op te hoepelen naar hun land van herkomst en zijn publiek daarop begon te scanderen ‘Send them back’. Auteur Antoine Weijzen zal echter niet verrast zijn door dit incident. In zijn nieuwste boek betoogt hij namelijk dat het racisme diep verankerd was en nog steeds is in de blanke Amerikaanse ziel.

Het is het rotsvaste geloof dat God/de natuur de mensheid heeft verdeeld in een hiërarchisch systeem van rassen met aan top het blanke ras dat voorbestemd is te heersen en onderaan het zwarte ras dat op aarde is om te dienen omdat zwarten nu eenmaal dom, lui en crimineel van aard zijn – De grote lijnen van de geschiedenis van het racisme in de Amerikaanse samenleving zijn denk ik de lezer wel bekend: de tijd van de slavernij, de Burgeroorlog die in 1865 het houden van slaven verbood, de stelselmatige vernedering, het geweld (Ku-Klux-Klan), M.L. King, president Johnsons welwillende maar tot mislukken gedoemde poging tot wettelijke gelijkstelling, Black Power, Black Panther en Black Lives Matter. Weijzen zet al deze facetten keurig in chronologische volgorde. Maar gelukkig besteedt hij ook ruime aandacht aan hoe gedurende vier eeuwen politici, dominees, economen, sociologen, eugenetici en zelfs historici racisme rechtvaardigden. Weijzens studie heeft wel een vervolg nodig, want hij heeft zich uitsluitend gericht op de zwarte Amerikanen terwijl ook andere bevolkingsgroepen in Amerika leden/lijden onder bevooroordeling, discriminering en wat tegenwoordig heet etnisch profilering: denk aan de indianen, de latino’s, de Aziaten en misschien nu niet meer zo, maar vroeger wel de katholieken, de Joden en de Ieren.
Ben Speet

Antoine Weijzen, Racisme in Amerika. 400 jaar geschiedenis van de rassendiscriminatie
Uitgeverij Omniboek, Utrecht 2019
432 blz., €29,99 ISBN 978 94 019 1567 0

Lees nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder