Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Geert Maks Europa

17 december 2019 Siebrand Krul

De VPRO trekt samen met Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe twintigdelige serie pakt de draad op waar de vorige eindigde en gaat over de jaren 2000-2020. Kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen? Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Geert Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt.

De serie laat ooggetuigen aan het woord die zonder dat ze het doorhadden middenin een belangrijke historische gebeurtenis belandden. Met hun persoonlijke verhaal kleuren zij de recente geschiedenis in. Geschiedenis die nooit ophoudt maar doordendert en ons in verwarring achterlaat. In die chaos probeert Mak orde te scheppen en de geschiedenis op heterdaad te betrappen.

Aflevering 1 De piloot die uit de cockpit sprong
Zondag 22 december, 21.05 uur, NPO 2
Wat heeft de kaping van een Frans vliegtuig in 1994 te maken met de aanslag op de Twin Towers in 2001? Was 9/11 te voorspellen geweest als we beter hadden opgelet? Een zoektocht naar de voortekenen én de impact van terreur door moslimextremisten. In deze aflevering: JP Borderie, de piloot die in 1994 uit de cockpit van zijn gekaapte vliegtuig sprong waardoor die nooit het doel van de kapers bereikte: Parijs. Louis Caprioli, de veiligheidsman die voorkwam dat de Eiffeltoren van de aardbodem gevaagd werd, maar die het in zijn strijd tegen de bad guys niet zo nauw nam met de wet. En Faycal Cheffou die per abuis werd aangezien voor een voortvluchtige terrorist na de aanslagen van Zaventem, maar de kwade geur van verdachtmaking nooit meer zou kwijtraken.

Aflevering 2 De pop van Poetin
Zondag 29 december, 21.05 uur NPO 2
Wat doet het met een democratie als je niet meer om de machthebbers mag lachen? Was de leiderscultus rond Poetin te voorzien geweest? Het verbod op de razend populaire satirische poppenserie Koekli, waarin Poetin veelvuldig gepersifleerd werd, was in ieder geval een aanwijzing. In deze aflevering: spindoctor Gleb Pavlovsky. Hij had Poetin ooit gecast als dé ideale president, maar werd rücksichtlos aan de kant geschoven door zijn eigen creatie. De scriptschrijver van Koekli Victor Sjenderovitsj doet uit de doeken hoe eerst zijn programma en toen hijzelf onschadelijk werd gemaakt. En de Poetin-Koeklipop zelf maakt graag een doorstart. Maar wie durft nog met hem te spelen?

Aflevering 3 Bankier achter tralies
Zondag 5 januari, 22.05 uur NPO 2
Was de ellende die het cowboykapitalisme in 2008 veroorzaakte te voorzien geweest? IJslandse bankiers sleepten in hun val Europese spaarders én hun eilandgenoten mee. De IJslanders pikten het niet. Zij stuurden, als enige land in de wereld, de bankiers naar de gevangenis. In deze aflevering: Acteur Benedikt Erlingsson geeft met schaamrood op de kaken toe dat hij meeprofiteerde van de ongekende rijkdom, hoewel hij doorzag dat er iets niet klopte. Bankier Elmar Svavarsson is net uit de gevangenis, maar nog steeds zonder enig schuldbesef over zijn eigen bijdrage aan het financiële debacle. De Britse bankier Paul Moore vertrok nog voor 2008 bij zijn bank toen hij doorhad wat er gaande was en werd de paria van de financiële wereld.

In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt is een serie met Geert Mak van Stefanie de Brouwer en Roel van Broekhoven.

Vanaf zondag 22 december, 21.05 uur op NPO 2
vpro.nl/ineuropa


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder