Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Een pover bestaan

17 december 2019 Siebrand Krul

Cor van der Heijden schreef een goed samengesteld, uitvoerig gedocumenteerd en door Vantilt mooi uitgegeven boek over de Geldropse ondernemer, kunstverzamelaar en fotograaf Anton Schellens (1887-1954).

Het boek begint, heel opmerkelijk niet met tekst, de inleiding daargelaten, maar met vele tientallen foto’s die Schellens heeft gemaakt. Dat valt onder de noemer deel I. De uitleg over Schellens volgt pas in het tweede deel van het boek. Van der Heijden wil duidelijk laten zien welk belang Schellens gehad heeft met het vastleggen van het leven op het (Oost-) Brabantse platteland in de eerste decennia van de 20ste eeuw. Het riep bij mij associaties op met Henri Berssenbrugge (1873-1959) een fotograaf uit dezelfde periode die het plattelandsleven in Midden-Brabant en het stadsleven in Rotterdam vastlegde.

De foto’s van Schellens laten goed zien onder welke relatief primitieve omstandigheden men leefde. Het idyllische wat daar door sommigen aan wordt toegeschreven is misplaatst. Van der Heijden doet dat overigens niet, daarvoor is hij te veel gelouterd als historicus. Als geen ander weet hij dat slechts met hard werken en lange uren een pover bestaan kon worden opgebouwd op de zandgronden. Wie verderop in het boek de foto’s ziet van familie en woning van Schellens kan de conclusie trekken dat het boerenbestaan wel heel ver weg stond van het leven dat fabrikant Schellens leidde.

In deel II geeft Van der Heijden een beeld van Anton Schellens als wollenstoffenfabrikant in Geldrop (na Tilburg het tweede centrum voor wollenstoffenindustrie in Noord-Brabant). Vervolgens komt Schellens als kunstverzamelaar aan de orde. Daarbij zijn ook werken zichtbaar die Schellens als fotograaf inspiratie hebben bezorgd. Hij bezat ondermeer werken van Breitner, Maris en Toorop. En dan komt de toelichting op Anton Schellens als amateurfotograaf aan de orde, waarbij ook aangegeven staat hoe de fotografie zich ontwikkelde, wat Schellens zoal fotografeerde (meer dan in het eerste deel wordt getoond) en waar hij zijn inspiratie vandaan haalde.
Henk van Doremalen

Cor van der Heijden, Anton Schellens (1887-1954). Fotograaf van het ongerepte Brabantse plattelandsleven
Vantilt, Nijmegen 2019. 239 blz., € 29,95 ISBN 978 94 600 4426 7

Lees nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder