Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ardennenoffensief begint

17 december 2019 Siebrand Krul

Volkomen onverwachts vallen op 16 december 1944 zo’n 406.000 Duitse troepen de Ardennen binnen. Zij hebben van Hitler de opdracht gekregen een wig te drijven tussen de hier gelegerde Amerikaanse en Britse legers (ongeveer 228.000 man sterk), hen vervolgens te omsingelen, te verslaan en dan door te stoten naar Antwerpen, de belangrijkste geallieerde aanvoerhaven.

De verrassingsaanval lijkt te slagen, vooral omdat vanwege de barre weersomstandigheden de geallieerde luchtmacht niet in actie kan komen. Op 21 december omsingelen de Duitsers het strategisch gelegen Bastogne dat verdedigd wordt door de 101st Airborne Division en tank- en artillerie-eenheden. Drie dagen later bereiken zij het dorpje Foy-Notre Dame bij Dinant. Verder zullen zij niet komen. Het weer verbetert waardoor de superieure Amerikaanse en Britse luchtmacht vrij spel krijgt. Bovendien staan nu ruim 541.000 geallieerde troepen, meest Amerikanen, en 1.616 tanks tegenover 449.000 Duitse troepen met 423 tanks.

Op 27 december slaagt een deel van het Derde Leger, geleid door generaal George Patton, erin Bastenaken te bevrijden. Hitler begrijpt dat zijn plan is mislukt en beveelt zijn troepen zich terug te trekken achter de Siegfriedlinie. De verliezen aan beide zijden zijn enorm. Voor de Amerikanen is het Ardennenoffensief, door hen The Battle of the Bulge genoemd, de bloedigste veldslag uit de Tweede Wereldoorlog Ze tellen liefst 108.347 slachtoffers, waarvan 19.246 dodelijke. De Duitsers geven als verliezen 81.834 op.
Opmerkelijk feit is dat de geallieerde opperbevelhebber Eisenhower vanwege de aanvankelijk penibele situatie waarin zijn leger zich in het begin bevond, toestemming gaf dat voor het eerst zwarte en blanke soldaten zij aan zij mochten vechten tegen de Duitsers. Tot dan toe opereerden zwarte soldaten in gesegregeerde eenheden.
Ben Speet

Openingsbeeld: Troepen van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie rukken op in de richting van Herresbach, 28 januari 1945.

Lees nog veel meer boeiende historische verhalen in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder