Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Halt, politie!

27 november 2019 Siebrand Krul

In stadsmuseum M Leuven zijn zes 16de-eeuwse houten beeldjes uit de tentoonstelling ‘Borman en Zonen’ in beslag genomen door de politie. Dit naar aanleiding van een klacht van de Sint-Gorikskerk uit Boussu-lez-Mons. ‘De klacht komt als een verrassing. Museum Boijmans Van Beuningen en de kerkfabriek van Boussu zijn sinds jaren in gesprek over de retabelfragmenten,’

Aan het woord is de voorzitter van het museum en schepen van cultuur en toerisme Denise Vandevoort. M kreeg de zes retabelfragmenten tijdelijk in bruikleen van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen voor de expo rond meester-beeldsnijder Jan Borman en zijn zonen. De beeldjes zijn fragmenten van het Mariaretabel, het altaarstuk dat nog altijd te zien is in de Henegouwse Sint-Gorikskerk.
Afdelingshoofd Oude Kunsten dr. Peter Carpreau: ‘Voor de bruikleen zijn de internationale regels gevolgd. Het afgelopen decennium verzorgde M al honderden bruiklenen en het is de eerste keer dat we zoiets meemaken. Bovendien zouden de fragmenten na het aflopen van ‘Borman en Zonen’ op 26 januari naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) gaan voor restauratie met oog op de hereniging met het originele retabel.’ Het gaat om een zachte inbeslagname. Dit betekent dat de beeldjes sowieso nog tot het einde van de expositie ‘Borman en Zonen’ op 26 januari 2020 te zien zijn in M.

Dankzij een team van experten uit verschillende instellingen, waaronder M, Université de Namur, University of Toronto, KULeuven en KIK-IRPA, zijn de zes retabelfragmenten met zekerheid gelinkt aan Pasquier Borman, de zoon van de gerenommeerde houtsnijder Jan II Borman. In M is de allereerste overzichtstentoonstelling en bijhorende publicatie over deze middeleeuwse beeldhouwer en zijn familie te bekijken in vijf zalen met meer dan 120 beeldhouwwerken, maar ook met schilderkunst, tapijtkunst en werk op papier.

Museum Boijmans Van Beuningen en de kerkfabriek overleggen al verschillende jaren om de 16de-eeuwse retabelfragmenten in langdurige bruikleen te geven onder bepaalde voorwaarden als strikte klimatologische omstandigheden en een goed beveiligingssysteem. Het is nog onduidelijk waar en wanneer de retabelfragmenten voor het publiek te zien zullen zijn na het aflopen van expo ‘Borman en zonen’ in M en de restauratie door het KIK.

Foto: Retabelfragmenten (Miles Fischler)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder