Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Romanovs laatste dagen

05 november 2019 Siebrand Krul

De meeste familiekiekjes uit de laatste dagen van de Romanovs werden genomen door tsaar Nicolaas II zelf. Als fanatiek fotograaf besteedde hij grote aandacht aan zijn hobby en plakte het resultaat zorgvuldig in talrijke albums. Ook zijn derde dochter Maria was verzot op fotografie; zij kleurde de beelden in. Ze wisten niet dat ze kort voor hun dood stonden.

Als gevolg van de Februarirevolutie werden de Romanovs, plus hun hofhouding, vastgehouden in het Alexanderpaleis voordat ze op transport werden gezet naar Tobolsk en vervolgens naar Jekaterinenburg. Daar werden ze om het leven gebracht, naar verluidt in opdracht van Lenin. Ofschoon de bolsjewisten bericht kregen dat de hele familie was geëxecuteerd, werd alleen de dood van de tsaar bekend gemaakt, gevolgd door de mededeling dat zij vrouw en zoon naar een veiliger plek waren gebracht.

Olga Romanov in haar slaapkamer.
Anastasia Romanov met neptanden.

Gedurende acht jaar hield de Sovjetunie een web van mystificaties over het lot van de Romanovs in stand. Dat varieerde van de bekendmaking in september 1919 dat de keizerlijke familie door linkse activisten was uitgemoord, tot het nog in april 1922 glashard ontkennen dat ze dood waren.

Anastasia trekt gekke bekken.
Een onbekende met rechts Olga Romanov.

In 1926 werd de dood dan eindelijk erkend, als reactie op een onderzoekspublicatie door een ‘Witte’ emigrant. Maar het officiële standpunt bleef dat de lichamen vernietigd waren en dat alles buiten vernatwoordelijkheid van Lenin en zijn staf had plaatsgevonden.

Anna Virubova, vrienden en vertrouweling van tsarina Alexandra Feodorovna, en Olga Romanov. Virubova zou sterk onder invloed van Raspoetin zijn geweest. Het werd haar aanvankelijk door de bolsjewisten verboden om de tsarina te begeleiden. Ze werd opgesloten in Sint-Petersburg maar te ontsnappen naar Finland. Daar bleef ze in een klooster leven tot haar dood in de jaren zestig.
Een onbekend en Tatjana Romanov.

Dit gedraai rond de waarheid voedde eindeloze speculaties over het lot van de Romanovs, in het bijzonder dat sommige kinderen de moordpartij hadden overleefd. Om de zoveel tijd doken lieden op die beweerden Anastasia of Aleksej te zijn.

Maria, Olga en Tatjana Romanov.
Maria, Olga , Aleksej, een onbekende en Tatjana Romanov.

In 1979 werd dan eindelijk door een amateur-rechercheur de plek aangewezen waar de lichamen begraven werden maar het zou nog duren tot 1989, de periode van glasnost, voor dit openbaar werd gemaakt. DNA-onderzoek stelde de identiteiten vast. De lichamen werden in 1998 in de Peter en Paulskathedraal in Sint Petersburg herbegraven, tachtig jaar na de moord.

De tsaar en zijn gezin.
Anastasia (links) en Maria bezoeken gewonde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Openingsbeeld: Tsaar Nicolaas II met dochters. Van links naar rechts Maria, Anastasia, Olga en Tatjana Romanov.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder