Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bittere herinnering

05 november 2019 Siebrand Krul

Dit en volgend jaar wordt massaal 75 jaar bevrijding herdacht. ‘Bevrijding’ is een feestelijk begrip, en wijst op de verlossing van het nazi-juk. Maar daartussen zitten zware schaduwen uit de laatste oorlogsmaanden. Een daarvan is de Hongerwinter. Zó iconisch geworden dat ze met een hoofdletter wordt geschreven en bij menigeen een grauwsluier over de herdenking trekt.

De ellende begon in september 1944. De oorlog werd grimmig, de geallieerden wilden een doorbraak forceren met operatie Market Garden. De Nederlandse regering in Londen steunde die door een spoorwegstaking uit te roepen. Market Garden mislukte en de spoorwegstaking pakte vreselijk verkeerd uit. Niet alleen het militaire transport viel stil, ook dat van voedsel en brandstoffen. Toen de winter ook nog eens bar koud toesloeg, werd de situatie in het westen van Nederland almaar beroerder.

Een moeder en haar twee kinderen blijven overdag in bed om enigszins aan de kou te kunnen ontsnappen. (Beeldbank WO2-NIOD/Huizinga)

Lang kregen de Duitsers de schuld van dit alles, maar intussen wijzen studies op een juistere werkelijkheid. De Nederlandse regering met haar ondoordachte besluit, de gevechten in het zuiden en de botte geallieerde weigering om hulp door de lucht te bieden en in plaats daarvan alles wat in het westen op straat bewoog, aan flarden te schieten.

Een Amsterdamse familie probeert de woonkamer warm te krijgen. Stukken vloer, deuren, kasten: alles wat brandbaar is, gaat de kachel in. (Beeldbank WO2-NIOD/Golsteyn/Windig)

Beelden van gaarkeukens, de wanhoop van vooral kinderen die ondersteboven soeptonnen leegschrapen, de hongertochten, het eten van suikerbieten en tulpenbollen, de zwarte handel, de snijdende kou, plunderingen. Uit leegstaande huizen werden deuren, kozijnen en vloeren gesloopt om als brandstof te dienen.
Sandra van den Dongen

Over de Hongerwinter verscheen onlangs een speciale tijdschriftuitgifte:
Siebrand Krul (red), De Hongerwinter. Speciale uitgave van Plus Magazine. SPN, Baarn 2019. 52 blz., € 4,95

Openingsbeeld: Maart 1945: aan de Laakhaven in Den Haag werden voedselgamellen schoongelikt. (Beeldbank WO2-NIOD)

Lees de andere helft in de nieuwe G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder