Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rijzend water

09 oktober 2019 Siebrand Krul

Fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen is de maker van de tentoonstelling Rijzend Water in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum, waarmee hij de wereldwijde impact van de stijgende zeespiegel zichtbaar maakt. Het is een wake-up call en belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel.

Van Lohuizen reisde naar Groenland, Miami, New York, Kiribati, Marshall islands, Fiji, Jakarta, Bangladesh, Papua Nieuw Guinea, Panama en het Verenigd Koninkrijk om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. Ook maakte hij foto’s in Nederland. Kadir van Lohuizen sprak met zowel beleidsmakers als de bevolking om verschillende perspectieven op de klimaatcrisis te belichten. De tentoonstelling toont door middel van foto’s en films de menselijke verhalen achter de ontluisterende statistieken. Rijzend Water schetst een confronterend beeld van een nabije toekomst.

Op 8 januari 2019 was er een zware noordwesterstorm. Gecombineerd met springtij veroorzaakte dat overstromingen op Terschelling: de kades in West Terschelling liepen onder, maar ook het gebied rond de Wierschuur op Oost Terschelling liep onder. Dit gebeurt steeds frequenter vanwege de klimaatcrisis. (Kadir van Lohuizen / NOOR)

Wake-up call
Rijzend Water laat zien dat klimaatcrisis niet meer te stoppen is, maar enkel nog vertraagd kan worden. In de tentoonstelling zijn projecties met stilstaand en bewegend beeld te zien dat wordt ondersteund met geluidopnames van diverse locaties waarnaar Van Lohuizen afreisde. Samen vormt dit een visueel spektakel over een zeer urgent thema, waardoor het onderwerp voor de bezoeker dichtbij komt.
In de fotoreportage Rijzend Water documenteert Van Lohuizen de werkelijkheid op een verhalende manier en brengt hij meerdere perspectieven van de klimaatcrisis in beeld. Door lang aanwezig te zijn in een bepaald gebied en intensief contact te zoeken met de mensen die in het gebied wonen, vangt hij personen op onbewaakte ogenblikken. De kijker wordt hierdoor letterlijk het beeld ingetrokken. In combinatie met filmmateriaal geeft het de bezoeker een verontrustende en tegelijkertijd intieme kijk in het leven van deze personen.

Bangladesh in 2011. (Kadir van Lohuizen – NOOR)

Strijd om het IJs & Arctic: New Frontier
Rijzend Water opent tegelijkertijd met de tentoonstelling Strijd om het IJs over 400 jaar Nederlandse ontdekking en exploitatie van de Noordpool. Deze tentoonstelling toont het proces van Nederlandse groei in het Noordpoolgebied; een proces waarbinnen exploratie, exploitatie, wetenschap en nationalisme een rol speelden en waarbinnen de grenzen van het mogelijke steeds verder opschuiven. De tentoonstelling Strijd om het ijs sluit af met de presentatie Arctic: New Frontier van fotojournalisten en filmmakers Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev, waarin zij de actuele situatie in het Noordpoolgebied belichten.

Kadir van Lohuizen
Van Lohuizen is een internationaal gelauwerd fotojournalist. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder verschillende prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera en een Visa d’Or. Kadir van Lohuizen staat bekend om zijn interesse voor maatschappelijke thema’s en werkt vaak lange tijd aan projecten. Van Lohuizen heeft een lange, persoonlijke geschiedenis met water, al voordat hij professioneel fotograaf werd. Hij woont 25 jaar op een zeilende tjalk in Amsterdam. Zijn fascinatie en respect voor de zee zit in zijn genen. De zorg over het klimaat komt hier grotendeels uit voort. De laatste jaren legde hij zich, naast fotografie, meer toe op het gebruik van andere media waaronder video, dronebeelden en geluid. Dit speelt ook een essentiële rol in het werk dat hij in Het Scheepvaartmuseum presenteert.

Openingsbeeld: De Kiribati-eilandengroep in de Stille Oceaan verdwijnt langzaam maar zeker onder de waterspiegel. (Kadir van Lohuizen – NOOR)

Rijzend Water, t/m 10 mei 2020
Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder