Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Disneyland-hektiek

09 oktober 2019 Siebrand Krul

Kinderen rennen massaal door de poort van Doornroosjes kasteel in het splinternieuwe Walt Disney Park, 17 juli 1955. Op die zondag was er een pers-voorbezichtiging, uitsluitend voor geïnviteerden en voor mediajournalisten. Dat waren er zo’n 12.000. Maar er kwamen 28.000 enthousiastelingen opdagen. En die wilden allemaal naar binnen. De niet-genodigden hadden valse kaarten gekocht, of klommen over de hekken.

Een journalist vroeg aan Walt Disney of het park nu klaar was, of dat er werd doorgebouwd. Het klassieke antwoord van Disdey: Disneyland is nooit af zolang de mensen fantasie hebben. Op de tweebaansweg Harbor Boulevard raakte het verkeer verstopt. Beroemde stripfiguren die volgens een strak schema zouden optreden, kwamen ineens tegelijk op. Het was ongekend heet, 38 graden Celcius. En als overmaat van tegenslag staakten de loodgieters; zij stelden Disney voor de keus: ofwel water voor de drinkfonteintjes, ofwel water voor de toiletten. Hij koos voor het laatste.

Mickey en Minnie Mouse op Disneylands openingsdag, 17 juli 1955.
Filmproducer en animator Walt Disney voor Doornroosjes kasteel tijdens de grote opening.
De volle parkeerplaats van Disneyland, 17 juli 1955.
Luchtfoto van park en parkeerplaats op de openingsdag in Anaheim, Californië.

Dit watertekort werkte negatief voor Pepsi. Dit suikerdrankjesbedrijf was sponsor van het park en werd ervan verdacht de watertoevoer te saboteren zodat het meer frisdrank kon verkopen. Maar ook het voedsel was al snel op: deze toeloop had niemand verwacht. Het asfalt was deel dezelfde ochtend nog gestort en ook door de hitte zo zacht dat veel vrouwen er met hun hoge hakken ion wegzakten.
Mensen doen rare dingen in zulke druktes; ze wachtten niet hun beurt voor attracties af, maar min of meer smeten hun kinderen over de hoofden van voorgangers richting de ingang van attracties. Dat kwam bijvoorbeeld bij de King Arthur Carrousel veelvuldig voor.

De openingsparade.
Een bomvolle Mark Twain Riverboat.
Plezier in de Autopia.

In later jaren refereerden de Disney-maganers aan deze 17de juli 1955 als ‘Black Sunday’. Uiteraard was de pers uitermate negatief, reden voor Disney om een tweede voorbezichtiging te organiseren. Achteraf beschouwden Walt en Roy Disney de 18de juli als officiële opening, en de 17de als een preview. Maar ook al vanwege de televisie-uitzendingen werd toch de 17de juli gezien als geboortedag van Disneyland.

Frontierland.
Het Tomorrowland-onderdeel van de openingsparade.
De Tomorrowland Boats, die later Phantom Boats werden genoemd. Deze attractie werd al in 1956 ontmanteld.

Openingsbeeld: Bezoekers in de Malle Hoeden Theemolen in Fantasyland.

(Foto’s The LIFE Picture Collection / USC Libraries / Corbis via Getty).
https://rarehistoricalphotos.com/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder