Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Back to Bruegel

09 oktober 2019 Siebrand Krul

Een jaar lang, van 18 oktober 2019 tot 18 oktober 2020 dompelt de Hallepoort in Brussel de bezoeker onder in de 16de eeuw en het universum van Pieter Bruegel tijdens de tentoonstelling ‘Back to Bruegel – Beleef de 16e eeuw’. De expo past in het Bruegeljaar en laat de 16de eeuw aan den lijve ondervinden.

Gepresenteerd worden objecten uit de periode, interactieve informatie en virtual reality, alles om de wereld van Bruegel zo tastbaar en dichtbij mogelijk te maken. Back to Bruegel is het laatste evenement dat past in het Bruegeljaar. In 2019 werd het overlijden van Bruegel, nu 450 jaar geleden, herdacht met tal van tentoonstellingen.
In de expo worden bezoekers letterlijk mee op reis genomen naar de 16de eeuw en het universum van Bruegel. Door middel van de nieuwste technologieën, zoals virtual reality, stap je de schilderijen van Bruegel binnen en ontmoet je de Brusselse schilder in persoon. Wandel rond op een 16de-eeuwse kermis, loop langs de kaaien van de haven waar schepen aanmeren na hun reis naar de Nieuwe Wereld of ga mee met een troep soldaten die een huis bestormen.

De Hallepoort in Brussel.

Via een dynamisch parcours ontdekt de bezoeker een aantal topstukken uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, waar de Hallepoort deel van uitmaakt. Onder hen bijvoorbeeld de hellebaard die behoorde aan Keizer Karel, het toernooiharnas van Filips II, het wandtapijt met de legende van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel door Bernard van Orley en de uitzonderlijke verenmantel die zou toebehoord hebben aan keizer Montezuma.

Al deze objecten illustreren de vier thema’s waar de tentoonstelling rond opgebouwd is: Macht en Revolutie, Religie en Hervorming, Reizen en Bezienswaardigheden en Feesten en Ontspanning.
Als kers op de taart: op de weergang van de Hallepoort, die sowieso al een prachtig panorama op Brussel biedt, kan de bezoeker via virtual reality ontdekken hoe de hoofdstad er uitzag in de 16de eeuw. Dit panorama kwam mee tot stand met de wetenschappelijke steun van urban.brussels.

www.backtobruegel.be
Hallepoort
Zuidlaan 150
1000 Brussel


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder