Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wonderjaar 1969 geremixt

12 september 2019 Siebrand Krul

Vraag aan iedereen die ‘jonger’ is dan vijftig of hij of zij Daydream van Wallace Collection kent, uitgebracht in het magische jaar 1969 toen ook Seven Horses in the Sky van The Pebbles, die andere Belgische klassieker, in de hitlijsten stond. Gegarandeerd krijgt men een verbaasde blik en gefronste wenkbrauwen terug. Laat een fragment van dit iconisch nummer horen, dan knikt diezelfde persoon overtuigend.

Vreemd? Neen. In populaire genres als rap, hiphop en dance worden klassiekers tot in het oneindige geremixt en gesampled. Daydream bijvoorbeeld behoort tot de lijst van de dertig meest gesamplede nummers ooit. Dat verklaart waarom deze meezinger tot het collectieve erfgoed behoort, ook al ontgaat de meesten de historische context.
Beide auteurs zijn in dit boek op exact dezelfde manier tewerk gegaan. Ze zijn in de oude nummers van Humo gedoken, het jongerenblad dat toen onder leiding kwam te staan van hemelbestormer en boegbeeld Guy Mortier. Die stroom aan gegevens over concerten, festivals, hitlijsten en populariteitspollen hebben ze aangevuld met recensies uit de populaire kranten, met gesprekken met muzikanten en producers en met het weinige wat de openbare omroep –waarschijnlijk het meest invloedrijke medium, maar in de programmatie lag de klemtoon op het Vlaamse levenslied- over popcultuur wist te melden. Dat alles hebben ze vervolgens geremixt tot hoofdstukken per maand, inclusief hitlijsten, en gesampled met citaten uit bekende nummers. Van geschiedschrijving kan men dus moeilijk spreken, maar het blijft een best leesbaar boek dankzij de spitse schrijfstijl. Laat Leo Blokhuis op dit materiaal los, dan levert dit voorwaar sterke televisie en radio op.
Luc Minten

Gert De Vriese en Frank Van Laeken, Woodstock in België. De eerste festivals
Houtekiet, Antwerpen 2019. 272 blz., € 21,99 ISBN 978 90 892 4735 3

Lees nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder