Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Moffenmeiden

12 september 2019 Siebrand Krul

Voor het eerst is er een film gemaakt rondom moffenmeiden. Vrouwen en meisjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met Duitse militairen en daar in de dagen na de bevrijding op een vaak hardhandige en vernederende manier aan werden herinnerd. De film ‘Moffenmeid’ is geïnspireerd op een familiegeheim van regisseur Raymon Hilkman en is eind september te zien op het Nederlands Film Festival.

‘Moffenmeid’ gaat over een moeder die gebukt gaat onder schaamte, nadat haar zwangere dochter is kaalgeschoren. De hoofdrollen worden vertolkt door Gonny Gaakeer, Alexander Woudt, Willemien Slot en Anna Joan. De laatst genoemde heeft speciaal voor de film haar hoofd kaalgeschoren.
Naar schatting zouden circa 140.000 Nederlandse vrouwen gedurende de bezetting een relatie hebben gehad met een Duitse militair. Tijdens de bevrijding werden deze vrouwen veelal publiekelijk gestraft. Bijvoorbeeld door hun haar af te knippen of scheren en in te smeren met pek of zwarte verf.

De film wordt gesteund door Stichting Werkgroep Herkenning, die eind vorig jaar excuus vroeg van de Nederlandse regering voor de vernederende behandeling van meisjes en vrouwen tijdens de bevrijding. Regisseur Raymon Hilkman is dit jaar afgestudeerd met ‘Moffenmeid’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Het ambitieuze project is een co-productie tussen Hilkfilm en Ifan Company. De filmmakers hopen dat de film bijdraagt aan het bespreekbaar maken van het taboe rondom deze vrouwen.


Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september tot 5 oktober in Utrecht en de kaartverkoop is gestart.
Meer informatie over de film is te vinden op Facebook of Instagram.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder