Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Matteüs

12 september 2019 Siebrand Krul

21 september († eerste eeuw) De Hebreeuwse naam Matteüs betekent geschenk van God. Matteüs is tollenaar van beroep. Hij moet tol innen, geld aannemen van mensen die van de tolweg gebruik willen maken. Het maakt hem niet geliefd. Dus wanneer Jezus langs komt en hem vraagt om zijn leerling te worden, aarzelt Matteüs geen moment. Jezus houdt tenminste van hem ongeacht het werk dat hij doet. Matteüs is een goede leerling.

Hij blijkt talent te hebben voor schrijven. Hij staat bekend als schrijver van één van de vier evangeliën. Evangelie betekent ‘goede boodschap’ en gaat over het leven van Jezus. Na de dood van Jezus gaat Matteüs, evenals de andere apostelen, Jezus’ boodschap verkondigen.We weten niet precies waar, maar volgens verhalen tot in Ethiopië. Daar overlijdt hij. Geen natuurlijke dood: hij werd met een zwaard in zijn rug gestoken.

Moderne namen, afgeleid van Matteüs: Mathé, Mats, Matteo, Matthes, Mattheüs, Matthew, Matthieu, Matty, Teewis, Tei, Teije, Teves, Theeuw, Theu, Tieu, Tieuwen, Mathea, Matte, Mattha, Matthea


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder