Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hij/Zij

12 september 2019 Siebrand Krul

Het grootste, jaarlijkse historische evenement in Nederland is de Maand van de Geschiedenis. Zoals elk jaar is er een thema, ditmaal Zij/Hij. Honderden musea, erfgoedinstellingen, archieven, gemeenten en andere partijen organiseren talloze publieksactiviteiten. Op de website van de ‘Maand’ kun je zoeken op datum, op genre, en op provincie.

What a Genderful World
Hoe wordt er wereldwijd en door de tijd heen tegen gender aangekeken, met name in prekoloniale tijden en gebieden? Kunnen we in deze tijden voorbij Zij/Hij kijken? In het Tropenmuseum leiden mensen van kleur uit transgemeenschappen je drie zaterdagen in oktober rond door de tentoonstelling What a Genderful World, waarbij ze hun favoriete objecten laten zien, hun eigen verhaal vertellen en kritische kanttekeningen plaatsen.
12, 19 en 26 oktober, Tropenmuseum, Amsterdam, 14.00-15.00 uur.

De tweede geschiedenisles die je nooit hebt gehad
Van ‘verleidster’ Cleopatra heb je op school vast wel eens gehoord, maar leerde je ook over Khadija bint Choewailid of Suze Groeneweg? Terug naar de schoolbanken! Net als vorig jaar maakt Aldith Hunkar ons wegwijs in de geschiedenis van de onderbelichte vrouw. Eveline van Rijswijk en Rajae El Mouhandiz geven college over een historische vrouw en de kennis van het publiek wordt getest met een quiz. Wat weet jij van belangrijke vrouwen in de geschiedenis?
29 oktober, Rode Hoed, Amsterdam, vanaf 20 uur.

Verzetsvrouwen in Indië
Jitske Brocades Zaalberg, Evy Poetiray, Coosje Ayal en Anda Kerkhoven. Namen die waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen, terwijl deze vier vrouwen in het verzet zaten in Nederlands-Indië. Lange tijd werd gedacht dat de rol van deze vrouwen onbelangrijk was, maar niets is minder waar. In het nieuwe Museum Sophiahof leer je tijdens een middagprogramma met podiumgesprekken en een tentoonstelling alles over de moedige verzetsvrouwen in Nederlands-Indië.
20 oktober, Museum Sophiahof, Den Haag, 13.00-17.00 uur.

Muziek ontmoet geschiedenis
Na het grote succes van vorig jaar organiseert het Canonnetwerk, waarin tientallen musea verenigd zijn, ook dit jaar History in Concert. Jeangu Macrooy, Yentl & de Boer, Lucas Hamming, Shirma Rouse en De Nationele Opera Studio hebben zich laten inspireren door vensters van de Canon van Nederland en vertalen geschiedenis on stage naar muziek. Voorafgaand aan het programma presenteren de musea zich met mini-exposities, workshops en presentaties. Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk.
13 oktober, TivoliVredenburg, Utrecht, 13.00-17.00 uur.

De mooiste dag van je leven
Ringen uitwisselen, een sluier dragen, over een drempel gedragen worden – deze tradities hebben hun oorsprong in de Romeinse tijd. Hoe een Romeinse bruiloft en het huwelijkse leven eruitzagen ontdek je bij de door Gelderland reizende pop-up tentoonstelling Een Romeinse bruiloft. Verschillende locaties in Gelderland

Vrouwen en het spoor
Van oudsher was het spoor een echte mannenwereld. Maar al in de 19de eeuw speelden vrouwen een grote rol in de spoorwegen, niet alleen als reizigers, maar ook als werknemers. Het Spoorwegmuseum vertelt hun verhaal, onder meer met een theatervoorstelling over de lotgevallen van alleen reizende vrouwen in de legendarische Oriënt Express.
Spoorwegmuseum, Utrecht.

Kijk voor het volledige programma op www.maandvandegeschiedenis.nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder