Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Spido!

23 augustus 2019 Siebrand Krul

Zoals de Efteling, Ponypark Slagharen, het Evoluon en Madurodam, is bijna elke Nederlander ooit op bezoek geweest bij Spido. Ze hoort bij de iconische dagtrips. De rederij verzorgt al honderd jaar tochtjes door de Rotterdamse haven, en om dat te vieren, organiseerde het Maritiem Museum een tentoonstelling, ‘Venster op de Haven’.

Het fenomeen Spido, ooit is begonnen als pendeldienst voor zeelieden, biedt zijn passagiers al een eeuw een blik op de steeds veranderende haven van Rotterdam. De expositie wil dat eveneens laten zien. Bezoekers reizen van de twintiger jaren naar de periode van de wederopbouw en via de ‘hippe’ jaren zestig naar de toekomst, ontdekken verhalen aan de hand van historische en moderne filmbeelden en unieke objecten uit de collecties van het Maritiem Museum en Spido.

Ze ontmoeten kleurrijke personages zoals kapitein Ferwerda die al 45 jaar voor Spido vaart en Selma Droogleever die, net als haar moeder en grootmoeder, duizenden passagiers met haar camera vastlegde op de loopplank naar het schip. Wie heeft niet zo’n foto in het familie-archiefje? Voor menigeen zal de tentoonstelling een feest van herkenning zijn.

Belevenisvaart
Speciaal voor het jubileum ontwikkelde Spido en het Maritiem Museum een belevenistour. Na een bezoek aan de tentoonstelling stappen passagiers aan boord voor een vaartocht door de haven, inclusief lunch.

Rotterdam heeft zich ontwikkeld van grauwe werkstad tot een trekpleister voor een toenemend aantal toeristen. Spido speelt daar handig op in. Zo zag oprichter en havenbaron Daniel George van Beuningen in 1919 dat bemanning van zeeschepen vaak lang moest wachten om aan wal te komen en startte een pendeldienst. Na de komst van vliegveld Waalhaven in 1920 verzorgde Spido vanaf 1922 een vaste bootverbinding en vervoerde al snel veel dagjesmensen die het vliegveld wilden bekijken. De oorlogsjaren waren zwaar, maar toen Rotterdam zich na de oorlog herstelde, konden toeristen dit van dichtbij aanschouwen tijdens de zogenoemde ‘wederopbouwvaarten’. De haven verplaatste zich van het centrum naar de rand van de stad. Spido zag kansen: toeristen vergaapten zich, op het dek van steeds luxere rondvaartschepen, aan de imposante haven die in sneltreinvaart uitgroeide tot de grootste van de wereld. Dit jubileumjaar presenteert Spido zijn nieuwste schip om voorbereid zijn tweede eeuw tegemoet te varen.

Meer informatie www.maritiemmuseum.nl
Belevenistoer:
https://www.spido.nl/tochten-cruises/spido-100-jaar-belevingstour


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder