Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Idzerda, pionier

23 augustus 2019 Siebrand Krul

Het is op 6 november honderd jaar geleden dat Hans ‘Hanso’ Henricus Schotanus à Steringa Idzerda (1885-1944) de eerste omroepuitzending in Nederland verzorgde. Hij was ook de eerste radiofabrikant, van prachtig instrumentenmakelij. De Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio gedenkt met een tentoonstelling, met medewerking van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Idzerda was een veelzijdig man. Allereerst een creatief technicus, die zijn belangrijkste uitvindingen in octrooien vastlegde. Daarnaast wist hij als ondernemer zijn vindingen op de markt te brengen. In samenwerking met Philips bracht hij bijvoorbeeld de Philips-Ideezet radiolamp aan de man. Deze samenwerking vormde tevens de start voor Philips als producent van radiolampen.

Een radiostrijkje dat ook geregeld optrad bij de uitzendingen van Idzerda. Idzerda is hier staande achter de piano te zien.

Verschillende thema’s uit het leven van Hanso Idzerda krijgen op de tentoonstelling de aandacht. Diverse zeldzame Idzerda-producten, voor deze gelegenheid speciaal samengebracht uit collecties van musea en particulieren, zijn op de tentoonstelling te zien, waaronder een originele zender van Idzerda waarmee hij destijds zijn uitzendingen de ether in stuurde. Gedurende de beide tentoonstellingsdagen zal ‘live’ muziek worden uitgezonden via een replica van een Idzerda- omroepzender. Zo kan elke bezoeker horen hoe radio in 1919 klonk.

De Deka de Luxe is, zoals de naam al aangeeft, een luxe 3-lamps toestel, product van het bedrijf van Idzerda, de Nederlandse Radio-Industrie (1922).

Bij de tentoonstelling wordt ook het boek Hanso Idzerda, 100 jaar radio-omroep gepresenteerd. In dit door Gidi Verheijen geschreven boek worden de thema’s van de tentoonstelling uitgebreid behandeld en bovendien zijn veel foto’s opgenomen van door Idzerda vervaardigde radio’s en aanverwante zaken.

De uitzendingen van Idzerda worden tot in Engeland beluisterd. Aan de hand van ontvangen luisterrapporten maakt Idzerda een kaart, waarop het bereik van zijn zender is weergegeven. Tot op een afstand van 500 km zijn zijn uitzendingen te beluisteren.

Gelijktijdig met de gratis toegankelijke tentoonstelling is in het zelfde gebouw op zaterdag een radiobeurs (10.00 tot 14.00 uur, entree € 8) en op zondag is er een radioreparatiedag (gratis toegankelijk). Op de radiobeurs kan de bezoeker radio’s, grammofoons, bandrecorders en allerlei andere geluidstechnische oudheden en onderdelen aanschaffen en bekijken. Op de radioreparatiedag kan men terecht voor reparatie van een oude radio en grammofoon. Alleen de kostprijs van eventueel vervangende onderdelen wordt in rekening gebracht.

Openingsbeeld:

Idzerda aan het werk met een golfmeter, een zelfgebouwd meetinstrument, waarmee een
ontvanger nauwkeurig op een bepaalde golflengte afgestemd kan worden en om de
golflengte van een onbekend station te bepalen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder