Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Congolese herinneringen

23 augustus 2019 Siebrand Krul

Het minste wat men van de zesdelige reeks 'Kinderen van de kolonie' kan zeggen, is dat ze in Vlaanderen een breed maatschappelijk debat op gang gebracht heeft over de kolonisatie en haar gevolgen. De openbare zender Canvas zond de reeks einde 2018 uit op een ogenblik dat heel de wereld uitkeek naar de heropening van het Afrikamuseum in Tervuren.

Sindsdien is de discussie niet meer stilgevallen over een correcte museale presentatie, over de talloze koloniale standbeelden en straatnamen in de publieke ruimte tot het aanbieden van excuses aan de Congolese bevolking. Wat maakt deze reeks dan zo anders dan de stapel literatuur? De documentaire, en ook dit boek, laat gewone mensen hun verhaal vertellen, blank, zwart, oud, jong, ex-koloniaal, metis, zwarte in de diaspora… Wat ontbreekt, is de doorwrochte historische analyse, het beschuldigende vingertje, het grote gelijk. Het zijn menselijke herinneringen met vaak humor in plaats van rancune, toegankelijk en herkenbaar. Die aanpak werkt bij een medium als televisie. Aangevuld met historisch beeldmateriaal en voorzien van de nodige, goed gedoseerde duiding levert die caleidoscoop van meningen en gevoelens een beklijvende kijkervaring op. Dit boek laat veertien van die getuigen uitgebreider aan het woord in een lange monoloog, aangevuld met een beknopte geschiedenis van het land en een (oppervlakkige) leeswijzer achteraan. In de inleiding wordt nergens duidelijk op grond waarvan de selectie van getuigenissen gebeurde. Misschien is eindelijk de tijd rijp voor een idee dat enkele malen geopperd wordt: waarom geen gemeenschappelijke geschiedenis, geschreven door Belgen én Congolezen?
Luc Minten

Jan Raymaekers, Kinderen van de kolonie
Canvas en Polis, Brussel/Antwerpen 2018. 223 blz., € 19,99 ISBN 978 94 631 0412 8

Lees nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder