Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Brandverzekeringscontrole

23 augustus 2019 Siebrand Krul

Voor 1935 waren gemeenten en steden in België niet wettelijk verplicht om over een eigen brandweerdienst te beschikken. Indien de gemeenteraad het toch belangrijk vond dat er een brandweerdienst was, kon men beroep doen op private agentschappen. Afhankelijk van het contract werden naast de publieke gebouwen ook private eigendommen beschermd.

De verzekeringsagenten die in een dorp zonder eigen brandweerdienst de brandveiligheid dienden te verzekeren, konden naast het openbaar contract zelf nog bijkomende private contracten zoeken bij burgers, boeren, bedrijven en verenigingen zoals een kerkfabriek. Als bewijs van hun betaald lidmaatschap en recht op hulp bij brand werd er een plaatje aan de gevel bevestigd. Die waren van zink of van lood. Een van de oudste brandverzekeringsmaatschappijen was Securitas Antverpia 1819 die in en buiten Antwerpen dergelijke plaatjes verspreidde. Blijkbaar had niet iedereen vertrouwen in de stedelijke brandweerdienst.
Het systeem was niet alleen bekend in België. In Nederland zijn deze verzekeringsplaatjes bekend als ‘brandplaatjes’. Doordat ondertussen elke gemeente verplicht lid is van een publieke brandweerdienst en elke eigenaar een brandverzekering moet afsluiten, is dit systeem van private brandweerdienst verdwenen. Aan oudere gebouwen bleven de brandplaatjes meestal gewoon hangen. Bij verbouwings- of renovatiewerken worden ze steeds meer verwijderd. De firma PR – Compagnie des Propriétaires Réunis werd in 1821 opgericht en was zowel in België als in Nederland actief.
Harry van Royen

Openingsbeeld:

Verzekeringsplaatje op de gevel van het parochiecentrum van
Hoegaarden. (Foto Joris Verbaeten)

Lees nog veel meer interessante geschiedenissen in de nieuwste G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder