Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Soldatenhobby

15 juli 2019 Siebrand Krul

De geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog wordt verrijkt door eenlingen die zich met grote vastberadenheid vastbijten in één aspect. Otto Spronk was zo iemand, Henk van Capelle weet alles van Hitler. Gerard Groeneveld is de grote verzamelaar van foto’s die Duitse soldaten namen.

Het Duitse leger propageerde deze hobby, verrassend genoeg (de Nederlandse legerleiding verbood het), zodat de verzamelaar van nu niet al teveel moeite lijkt te hebben nieuw materiaal te vinden. De amateurfotografie was bovendien in Duitsland razend populair, en betaalbaar. Maar zo makkelijk gaat dat bijeenharken niet. De opnamen raakten in de strijd verloren, belandden in privé-archieven, op vlooienmarkten, op internet. En als je ze al vindt, is het niet makkelijk om ze te beschrijven. Ze hebben nu ook een volstrekt andere functie: snapshots, gemaakt voor de familie, terwijl de fotograferende soldaten nu, zoals Groeneveld het verwoordt, ‘chroniqueurs van zijn eigen oorlog’ zijn geworden.
Het boek beschrijft de meidagen van ’40 van noord naar zuid. Daardoor krijgt het eerste deel enigszins het karakter van een ontspannen dagje uit. Alleen aan de kop van de Afsluitdijk wordt gevochten. Maar hoe verder naar het zuiden, en westen, hoe rauwer het wordt. We zien dode Nederlandse soldaten, die zich taai verzetten tegen een overmacht.
Een beetje ongemakkelijk misschien, de inval gezien door Duitse ogen, maar verhelderend. De foto’s krijgen elk een uitmuntend bijschrift. Er is, afgezien van de inleiding, geen lopende tekst. Een uitstekende keuze. En succesvol; er zijn inmiddels meerdere drukken gemaakt. In het Verzetsmuseum Amsterdam loopt nog tot 19 mei de tentoonstelling met deze foto’s.
Siebrand Krul

Gerard Groeneveld – Nach Holland. De meidagen 1940 door Duitse ogen
WBooks, Zwolle 2018 – 160 blz., € 29,95 ISBN 978 94 625 8245 3

Lees nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder