Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Schat aan scherven

15 juli 2019 Siebrand Krul

De letterlijk grootste archeologische glasvondst van de Benelux (13.000 à 14.000 fragmenten) in Roermond, daterend uit de 14de tot begin 17de eeuw, telt vooral opmerkelijk veel medaillons. Die waren onder de elite populair als cadeautjes. Het uitvoerige onderzoek naar de glasschat resulteert in een tentoonsrtelling en een boek.

Tot 5 januari 2020 staat de Roermondse glasvondst van 2009 centraal in de expositie ‘Een schat aan scherven’ (Historiehuis Roermond). De gebrandschilderde fragmenten zijn onlangs onderzocht door prof.dr. Joost Caen (Universiteit Antwerpen, opleiding restauratie-conservatie), de kunsthistorici dr. Zsuzsanna van Ruyven-Zeman en drs. Kees Berserik en de lokale historicus drs. Gerard van de Garde (Historiehuis Roermond).

Vanaf de Late Middeleeuwen gaven leden van de elite elkaar gebrandschilderde medaillons cadeau. Uit het Roermondse glas blijkt dat de middenklasse dit gebruik overnam vanaf ca. 1550 – en niet pas vanaf de 17de eeuw, zoals tot nu werd aangenomen. Een andere kunsthistorische verrassing waren de vele ruitjes met langwerpige gestileerde bloemen (ca. 1425-1500), die typisch blijken te zijn voor Rijn-Maasregio. Typisch voor Roermond zijn Moors aandoende geometrisch-florale motieven en het uitbundige gebruik van de kleur rood.

Bij de expositie én bij de gelijktijdige expositie ‘Atelier Frans Nicolas – Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw’ (Cuypershuis Roermond) is het boek Roermond Glazeniersstad verkrijgbaar (208 p., € 19,95, isbn 9789090318325).

Expositie ‘Een schat aan scherven’
7 juni 2019 t/m 5 januari 2020
Historiehuis, Neerstraat 11, Roermond
Dagelijks geopend, gratis toegang
0475-359428, www.historiehuisroermond.nl

Illustraties: Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Limburg


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder