Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Op de vlucht

15 juli 2019 Siebrand Krul

Op 15 november 1956 arriveren 670 Hongaarse vluchtelingen in Utrecht. Na het neerslaan van de Hongaarse Opstand door de Sovjet Unie komt een grote vluchtelingenstroom op gang. Op 10 november hebben al 16.000 Hongaren hun vaderland verlaten, uiteindelijk nemen zo’n 200.000 mensen de benen.

Het is Koude Oorlog en Nederland opent ruimhartig zijn grenzen. De eerste vluchtelingen een dag later hartelijk welkom geheten door koningin Juliana. In 2015 speelt Hongarije opnieuw een rol bij de Europese migrantencrisis: premier Viktor Orbán laat een vier meter hoge en 175 kilometer lange omheining langs de Servisch-Hongaarse grens bouwen om de toestroom van migranten naar Hongarije tegen te gaan.
(Tekst Paul Brood. Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad)

‘Actuele historie’ is de vaste rubriek in G/Geschiedenis waarin een aansprekende oude foto een bijzonder verhaal vertelt dat relatie heeft met de actualiteit.

De nieuwe G/GESCHIEDENIS is verschenen. Overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder