Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Achturige werkdag

15 juli 2019 Siebrand Krul

Op 11 juli 1919, honderd jaar geleden, is in Nederland de wet op de achturige werkdag aangenomen. Twee jaar later (14 juni 1921) kwam een vergelijkbare wet door het Belgische parlement. Er gingen tientallen jaren van strijd aan vooraf.

De industrialisatie had een totaal nieuw arbeidsproces doen ontstaan. In fabrieken neigden bazen ernaar de arbeiders steeds langer aan de machines te laten werken, met alle risico’s van dien. Fabrieken werden almaar groter, dito de massa’s arbeiders. Omstandigheden verslechterden met werkdagen waarbij vijftien-zestien uren meer regel dan uitzondering waren. En dat zes dagen per week.
In 1833 werd Robert Owen voorzitter van de vakbond die onder meer voor een achturige werkdag streed. Hij had dat doel al in 1817 voor ogen (Eight hours’ labour, Eight hours’ recreation, Eight hours’ rest).
Na decennia hameren op arbeidsbescherming diende pas in 1919 minister van Arbeid Piet Aalberse, de wet aangaande achturige werkdag in. België voerde de Wet tot invoering van de achturendag en van de achtenveertigurenweek twee jaar later door, onder hoede van minister van Arbeid Joseph Wauters.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder