Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wandelende geschiedenisles

18 juni 2019 Siebrand Krul

Al wandelend de wereld verkennen en daarbij geschiedenis, landschap en menselijke contacten tot een verscheiden reisverhaal zonder pretenties bundelen is het handelsmerk geworden van Arnout Hauben. Hij heeft naam en faam verworven door zijn losse – steeds minder ‘toevallige’ - ontmoetingen met mensen en hun bijzondere verhalen.

Op een goed doordachte en voorbereide manier slaagt hij erin om in zijn typische cocktail veel aandacht te schenken aan het landschap, de belangrijkste historische gebeurtenissen die zich daar afgespeeld hebben en de huidige (soms excentrieke of gewoon typische?) bewoners. De ruimere context van een plaats of een verhaal en wat de impact vandaag is, worden niet vergeten, maar luchtig en passant aangekaart. Het enige aandachtspunt waar hij hier steeds op terugkomt, is de invloed van de klimaatwijzigingen op land en mens. De stijging van de waterspiegel en de steeds grotere ravages en erosie door kortere fellere stormen boeit hem duidelijk. Er wordt gefocust op de stormvloed van 1953 (in Engeland en Nederland) of het dreigend verlies van de neolithische bewoningssporen op de Orkneys. […]
Harry van Royen

Hauben en zijn reisgezellen bij een steentijdwoning op Skara Brae op Orkney. (Foto De Chinezen)

Arnout Hauben en Lander Deweer
Rond de Noordzee
Polis, Kalmthout 2019
271 blz., € 24,50 ISBN 978 94 631 0416 6

Openingsbeeld: Arnout Hauben en zijn ploeg bij Skara Brae op Orkney. (Foto De Chinezen)

Lees ook de andere heleft van de bespreking, en nog veel meer recensies van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder