Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Slachting van Oradour

18 juni 2019 Siebrand Krul

Het is 10 juni 1944, enkele dagen nadat geallieerde legers op de Normandische kust zijn geland. Omstreeks 13.30 uur zien de inwoners van Oradour-sur-Glane, een dorpje nabij Limoges, een grote colonne naderen. Het zijn manschappen van het Eerste Bataljon van het Eerste Regiment Der Führer van de 2de SS-Panzer-Division Das Reich.

De SS’ers omsingelen het slaperige dorp en dwingen de dorpelingen bijeen te komen op het Champ de Foire, het marktplein. Daar worden de mannen, vrouwen en kinderen van elkaar gescheiden. De mannen krijgen opdracht zich te verzamelen in enkele schuren, stallen, een wijnkelder en een garage, de vrouwen en kinderen in de dorpskerk. Dan breekt de hel los. De plekken waar de mannen zich ophouden worden doorzeefd met kogels en daarna in brand gestoken. In de kerk ontploft een reusachtige rookbom, waarop paniek uitbreekt en de mensen naar buiten stormen, maar voor de kerkdeur staat een haag van machinegeweren. Als de stilte weer valt zijn 642 dorpelingen (245 vrouwen, 207 kinderen, 190 mannen) neergemaaid en verbrand. Slechts zes van hen hebben de slachtpartij overleefd.

De aanleiding voor deze Duitse slachting is misschien een verwisseling met het ‘verzetsdorp’ Oradour-sur-Vayres, maar waarschijnlijker was het een persoonlijke wraakactie van Adolf Diekmann, een hooggeplaatste officier in het Duitse regiment. Kort daarvoor namelijk had het Franse verzet een spoorwegbrug in Saint-Junien, een dorp vlak bij Oradour, opgeblazen. Daarbij waren twee Duitse officieren om het leven gekomen, één van hen een persoonlijke vriend van Diekmann.

In maart 1945 bezoekt generaal Charles de Gaulle het verlaten dorp en besluit dat Oradour moet blijven zoals de Duitsers het hebben nagelaten tot eeuwige herinnering aan waar terreur toe in staat is. Aldus geschiedt en wie nu Oradour bezoekt waant zich 75 jaar terug in de tijd.
Ben Speet

Lees het hele verhaal, en nog veel meer interessante geschiedenissen in de nieuwste G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder