Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘Klein Soestdijk’ in Zuid-Limburg

18 juni 2019 Siebrand Krul

De 18de-eeuwse monumentale hoeve Nieuw Ehrenstein was ernstig verwaarloosd, toen het Limburgs Landschap er zich over ontfermde. Een uniek 18de-eeuws complex in een groene oase in Zuid-Limburg is straks weer klaar voor de toekomst. De Monumentenwacht Limburg helpt bij het interieur- en kleuradvies.

Stichting het Limburgs Landschap is een organisatie die niet alleen voor natuur zorgt, maar ook voor het cultureel erfgoed van Limburg. René Gerats van het Limburgs Landschap is nauw betrokken bij het omvangrijke project op landgoed Nieuw Ehrenstein. ‘Dit was omstreeks 1830 de grootste particuliere boerderij van Zuid-Limburg. De eigenaren van Nieuw Ehrenstein boerden goed en dat is af te zien aan de geweldige luxe afwerking van de villa. Ik noem het wel ‘Klein Soestdijk’, naar een beeld uit 1920, waarop de villa te zien is: witgepleisterd, luiken voor de ramen, een landschapstuin aan de zuidzijde en een prachtige oranjerie.’ Langs de bovenranden van de muren kunnen we nu de complete behanggeschiedenis achterhalen.

Foto Limburgs Landschap.

Mijnbouwschade
In de jaren dertig kwam het landgoed in andere handen. Het hoofdhuis werd toen opgedeeld in twee woningen. In 1990 stopte ook het boeren op deze plek, daardoor raakten de bedrijfsgebouwen buiten gebruik en het hoofdhuis werd lange tijd anti-kraak bewoond. René: ‘Het geheel raakte steeds meer in verval, ook door mijnbouwschade. De gangen van de mijnen liepen onder het landgoed door en dat leidde tot verzakkingen. De reparatie werd rond 1950 zo goedkoop mogelijk uitgevoerd, met gele bakstenen. In het huis werden de scheuren aan het oog onttrokken door er verlaagde plafonds aan te brengen. Dat is nu ons geluk. Want langs de bovenranden van de muren kunnen we nu de complete behanggeschiedenis achterhalen.’
Monumenten.nl/Erna Oosterveen.

Lees verder: https://www.monumenten.nl/verhalen/villa-nieuw-ehrenstein-klein-soestdijk-in-zuid-limburg


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder