Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bruegels wereld

18 juni 2019 Siebrand Krul

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude (±1525/1530-1569) in Brussel overleed. Zijn nalatenschap is groots: als geen ander wist hij het aardse leven in verstilde taferelen en miniaturen vast te leggen. Bruegels toon is lieflijk, humoristisch, realistisch en gruwelijk en getuigt van een groot inlevingsvermogen.

Bruegel werd beïnvloed door het humanisme, dat in zijn tijd opgang maakte in de Vlaamse steden. De geest van de meester wordt opgeroepen met tal van grote en kleine tentoonstellingen, kunstmanifestaties en wandelingen in België – en ook een beetje in Frankrijk.

Wat Frankrijk betreft: een bezoek aan tentoonstelling Feesten en Kermissen ten tijde van de Bruegels in het Musee de Flandre te Cassel, nabij Poperinge, is een verrassende ervaring. Aan de hand van schilderijen van zonen Pieter en Jan en vele tijdgenoten maakt de bezoeker een rondgang langs uitgelaten dorpspleinen en dampende herbergen.

David Vinckeboons, Voor de herberg van het dorp (ca.1603-1608). Tekening, (Rijksmuseum Amsterdam)

Het verrassende is vooral dat de moderne kijker een blik op het dorpsleven in de Zuidelijke Nederlanden van de 16de en 17de eeuw krijgt voorgeschoteld. Geen bisschop of hertog aan de muur te bekennen, wat een verademing is. Welkom dus in de alledaagse wereld, die af en toe ook eens op zijn kop moest staan als er weer eens een heilige jarig was of er getrouwd werd.
Het huwelijk was in de 16de eeuw vooral een zakelijke overeenkomst, waarbij specifieke wetten en mores golden. Op De Bruiloftsstoet van Pieter de Jonge – waarschijnlijk een compositie van zijn vader die diverse malen werd gekopieerd – lopen mannen en vrouwen gescheiden naast elkaar, waarmee diverse allianties (mannen, vrouwen, families) werden gedemonstreerd. Ook schrijdt de bruid in plechtig zwart, een teken van welstand. Het werk contrasteert enigszins met veel andere schilderijen en gravures, die bol staan van muziek, dans, drank en erotische toespelingen. Vaak humoristisch en grof, soms moraliserend.

Frans Pourbus, De Verloren zoon, zijn geld verbrassend. Olieverf op doek. (Museum Mayer van den Bergh Antwerpen/Bart Huysmans)

De lijst met bruiklenen uit andere musea is imposant, maar de thematisch ingerichte zalen zijn niettemin bescheiden ingericht. Dit vergroot het kijkplezier enorm. Wie een feest observeert, kan niet genoeg krijgen van de talrijke situaties en voorvallen die zich voor het oog ontvouwen. […]
Jaap Krol

Meer weten?
www.bruegel2019.be
www.flemishmasters.com

CASSEL (F)
Musée de Flandre
26 Grand’ Place
0033-35 97 34 559
www.museedeflandre.fr
Feesten en Kermissen ten tijde van de Bruegels
Tot en met 14 juli, ma-zo 10-18

DILBEEK (B)
De Blik van Bruegel
Plankenstraat 23 (bezoekerspaviljoen en start van het parcours)
0032-23 65 98 50 (Regionaal toeristisch kantoor)
www.dilbeek.be
De Blik van Bruegel: reconstructie van het landschap
Tot 31 oktober, alle dagen 10-17 (gratis)

Openingsbeeld: Pieter II Brueghel, De bruidsstoet (1627). Olieverf op paneel. (De Jonckheere, Genève)

Lees de volledige bespreking, en nog veel meer tips voor mooie historische tentoonstellingen in de nieuwste G/GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder