Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bewegende paters in Congo

18 juni 2019 Siebrand Krul

Na de Tweede Wereldoorlog legden de Witte Paters hun missiewerk in Centraal-Afrika vast in bewegend beeld. Eigen ‘paters-regisseurs’ maakten reportages en documentaires over hun activiteiten in Congo, Rwanda en Burundi. Bovendien produceerden ze educatieve speelfilms die bestemd waren voor het lokale publiek.

De films worden bewaard in het Leuvense Katholieke Documentatie- en onderzoekscentrum KADOC en staan sinds 2009 op de Vlaamse topstukkenlijst. Ze vormen – aldus de samenstellers van de lijst – ‘een unieke en zeer hoogstaande verzameling met een uitzonderlijke betekenis voor de geschiedenis van de missie, de Belgische kolonies, de koloniale opvattingen en de etnografie (volkeren, gebruiken, geschiedenis enz.) van Kongo, Rwanda en Burundi vanaf ca. 1940’.

Samen met VIAA en Cinematek en met de steun van de Vlaamse overheid werkt KADOC aan de duurzame bewaring van dat audiovisuele erfgoed. Het gaat om meer dan 750 filmobjecten, die onder 83 titels vallen. Die titels bestaan uit verschillende (werk)kopieën en meerdere versies, zoals kortere montages en verschillende taalversies, beeld- en geluidsbobijnen.
Cinematek buigt zich nu over de registratie en restauratie van de collectie. Onder meer de gedeeltelijke aantasting door het azijnsyndroom maakt een behandeling noodzakelijk. Cinematek zal alle films voorzien van nieuwe kernen en filmblikken. Begin- en eindstroken van de films worden vervangen. Met het oog op een goede conservatie worden oude lassen hersteld en lijmresten verwijderd. Ook reeds eerder herstelde perforaties worden opnieuw gerestaureerd. Dan neemt VIAA het over. Via een aanbestedingsprocedure gaat het op zoek naar een digitaliseringspartner, zodat eind 2019 de digitalisering kan starten. In 2020 wil het het publiek laten kennismaken met deze unieke filmcollectie via een gezamenlijk publieksevent.

Openingsbeeld: Missionaris-regisseur Roger De Vloo, Witte Pater.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder