Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zij/hij in Gelderland

31 mei 2019 Siebrand Krul

Emilia van Oranje Nassau, kasteelvrouwe in Wijchen, was een sterke, onafhankelijke vrouw in de vroege 17de eeuw. Deze derde dochter van Willem van Oranje bewoonde met haar echtgenoot Emanuel van Portugal het kasteel van Wijchen. In het museum dat daar nu is gevestigd staat zij centraal. Het is één van de tentoonstellingen over vrouwen die acht kleinere Gelderse musea dit jaar organiseren.

Emilia vertelt een bijzonder historisch verhaal. Een leven vol pieken en dalen, ‘buitensporig gedrag’, intriges, liefde en verdriet. In 2019 is het 450 jaar geleden dat zij werd geboren. In 1609 kochten Emilia en Emanuel in Wijchen een vervallen burcht met een daarbij behorend landgoed. In de daaropvolgende jaren lieten zij op de oude fundamenten een nieuw kasteel bouwen. Vanaf 1615 vertoefde het paar er regelmatig. Wijchenaren kennen de muurankers in de vorm van de twee verstrengelde E’s van Emilia en Emanuel.
Maar Emilia is meer dan alleen de eigenaresse van Kasteel Wijchen. Haar bijnaam, ‘de geleerde Emilia’, suggereert een intelligente vrouw die op het Binnenhof in Delft als gastvrouw optreedt voor haar ongetrouwde broer Maurits. Deze rol vervult zij voortreffelijk totdat de jonge Portugese prins Emanuel zijn opwachting maakt. Het begin van een tragisch liefdesverhaal.

Zij-hij in Gelderland: Wijchen.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van een bijzondere vrouw in een roerige tijd. Unieke bruiklenen van onder andere het Nederlands Tegelmuseum, Kasteel Huis Bergh en Museum Het Valkhof brengen Emilia tot leven. Buitengewoon is de handgeschreven brief van Emilia waarin zij de Staten-Generaal bericht over haar geheime huwelijk met Emanuel, een bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen.

QR code voor de webpagina.

Samenwerken

Dit jaar presenteren acht kleine Gelderse musea het thema ‘Zij/hij in Gelderland’. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten over traditionele en roldoorbrekende patronen is er voor jong en oud een groot aanbod. De musea laten aan de hand van voorwerpen en verhalen de verschillende rollen zien van vrouwen en mannen (en meisjes en jongens) door de eeuwen heen. Omdat in de beschrijving van de historie vooral de rol van de man de nadruk heeft gekregen (ook in het Gelderse), wordt in dit samenwerkingsproject vooral de rol van de Gelderse vrouw, toen en nu, uitgelicht.
Gelijke kansen voor vrouwen en mannen staan in de belangstelling. Els Kloek heeft met de twee delen van haar boeken ‘1001 vrouwen’ terecht aandacht gevraagd voor de rol van de vrouw in de geschiedenis. Ook de Maand van de geschiedenis in 2019 heeft het thema Zij/hij.

Activiteiten en deelnemers (zie ook www.mijngelderland.nl/zij-hij-in-gelderland):

Expo Vrouwen van Neerbosch, Van ’t Lindenhoutmuseum Nijmegen
vantlindenhoutmuseum.nl, juni 2019 – mei 2020

Expo TeaTimeTiel, Flipje en Streekmuseum Tiel
streekmuseumtiel.nl, maart – 25 oktober 2019

Expo Emilia van Oranje Nassau, kasteelvrouwe in Wijchen, Museum Kasteel Wijchen
museumwijchen.nl, maart – sept 2019

Expo Van de hoed en de rand, Museum Nijkerk
museumnijkerk.nl, feb – juli 2019

Expo Vrouwen van Veldwijk, Museum het Pakhuis Ermelo
hetpakhuisermelo.nl, maart – 31 okt 2019

Expo Wonderlijke Waaiers, Museum Nairac Barneveld
nairac.nl, 17 mei – 31 aug 2019

Expo Hij & Zij, Stadsmuseum Doetinchem
stadsmuseumdoetinchem.nl, 24 sept – 5 jan 2020

Expo De vrouw als spil van het verzet, Nationaal Onderduikmuseum Aalten
nationaalonderduikmuseum.nl, 5 okt – 26 mei 2019


Openingsbeeld: Nijkerk van ‘Zij/hij in Gelderland’.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder