Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vreemde eend in Britse bijt

31 mei 2019 Siebrand Krul

In 1964-1965 was Londen de onbetwiste hoofdstad van de popcultuur en –muziek. De toonaangevende Engelse hitlijsten werden min of meer gemonopoliseerd door the Beatles en the Rolling Stones. Met in hun kielzog een rij Britse popartiesten van een meer bescheiden niveau. Daarnaast was er een beduidende inbreng vanuit de VS. En dan was daar nog Françoise Hardy.

Wanneer een gemiddelde Engelsman over ‘de wereld’ praat, dan bedoelt hij het Engelstalige deel daarvan. De overige wereld is voor hem een onontgonnen gebied.Alleen de Franse taal en cultuur kan nog enigszins door zijn starre zelfgenoegzaamheid prikken. Bovendien sloot Groot-Brittannië zich pas in 1973 aan bij het Verenigde Europa; daarvoor bestond met Frankrijk geen vrij verkeer van personen en diensten. Zodoende hadden de machtige Britse vakbonden in de jaren zestig een wettelijke basis om de import van buitenlandse popartiesten tegen te werken.

Diverse vooraanstaande Parijse modehuizen kleedden Françoise in de ‘haute couture’ van de late jaren zestig. De vermaarde Britse modefotograaf Richard Avedon (1923-2004) heeft haar hierin vastgelegd.
Françoise’s uiterlijk trok ook een heel ander soort aandacht, namelijk die van de grote Belgische striptekenaar Guy Peellaert (1934-2008). Hij verwerkte het ikoon in zijn stripverhaal ‘Pravda’, dat in 1967 verscheen.

De bescheiden maar vastbesloten Françoise Hardy overwon deze formidabele Britse weerstand. Zij was in 1962 in Frankrijk doorgebroken met haar eerste en grootste hit, ‘Tous les garçons et les filles’ (= ‘alle jongens en meisjes’). Het is een aantrekkelijke, vrij simpele melodie, die op onovertroffen wijze aansluit op de geest van die tijd. Trouwens, alle liedjes van Françoise uit de jaren zestig klinken nog steeds fris en origineel.
Françoise’s talent, en haar enigszins omfloerste-maar-heldere stem, werden fors ondersteund door een Sixties-uiterlijk: lang en dun, met een fotogeniek gezicht. Dit alles maakte Françoise Hardy tot een internationaal ‘ikoon’ van de Westerse jeugdcultuur uit de jaren zestig.

Françoise’s autobiografie uit 2008 zegt niets over Peellaerts werk. Maar het lijkt zeker dat Françoise deze strip niet waardeerde: zij werd afgebeeld op een manier die zij haar vele fotografen nooit heeft toegestaan.
Na de jaren zestig concentreerde Françoise Hardy zich op datgene wat ze zo goed kan: zingen. Ook kreeg ze een vaste relatie en een zoon. Deze componenten bepalen vanaf die tijd haar leven, waarbij ze nooit ambitie toonde om méér te willen dan dat.

De Parijse Hardy noteerde met haar Engelstalige nummer in de Engelse hitparade hoger dan haar twee Franstalige liedjes:
1 juli 1964: ‘Tous les garçons et les filles’, met plaats 36 als hoogste notering;
6 januari 1965: ‘Et même’, met plaats 31 als hoogste notering;
31 maart 1965: ‘All over the world’, met plaats 16 als hoogste notering.
Wout Visser


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder