Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Operatie Noordzee

31 mei 2019 Siebrand Krul

Deze maand juni 2019 zullen de internationale schijnwerpers gericht zijn op de stranden van Normandië, waar 75 jaar geleden het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingeluid. Ook Vlaanderen zal stilstaan bij dit essentieel ankerpunt in onze Europese geschiedenis. Dit doet het onder meer door de organisatie van een tentoonstelling aan de kust, in Zeebrugge.

Expo Operatie Noordzee 1944/45
Vier jaar lang lijkt West-Europa een onneembare Duitse vesting, tot in juni 1944 de geallieerden op D-Day het kanaal weten over te steken en de opmars naar Berlijn begint. Zo lijkt het alvast, want in oktober van datzelfde jaar loopt het offensief vast op Walcheren, het Zeeuwse eiland dat de bevoorrading van Antwerpen blokkeert. Op 1 november doen ze D-Day nog eens over met Canadese, Poolse, Britse, Franse, Noorse, Nederlandse én Belgische troepen. Operatie Noordzee vertelt het verhaal van die beslissende stap in de strijd tegen Hitler.

Verhaal in vier etappes
De oorlog op zee draaide rond de bevoorrading van de geallieerden. Duikboten en konvooien, dieptebommen, Schnellboten, torpedo’s en radarsystemen speelden hierin een centrale rol. De expo toont echte torpedo’s en maquettes van de boten en leert hoe de duikboten het finaal moesten afleggen.
Duitsland kwam pas in het defensief toen hun betonnen verdedigingslijn, de Atlantikwall, op 6 juni 1944 bij D-Day kon worden doorbroken. Deze bevrijding, precies 75 jaar geleden, start met een triomftocht. De expo toont een autokanon waarmee de Canadezen ons land binnen trokken, de snelle bevrijding van de kust en de grote steden, de rol van chocolade, de reacties van de mensen en hoe het stropte nabij Zeeland.

De bevrijding van Walcheren had meer voeten in de aarde (en de zee). Het strategische plan, de voorbereiding vanuit de lucht, de landing, de overstromingen, de overgave van de Duitse troepen en het moeizame vrijmaken van de Westerschelde; allemaal elementen waarbij de Belgische marine een bepalende rol speelde.

Tenslotte neem je als bezoeker ook een duik onder de zeespiegel naar wat er vandaag nog rest van die slag: de wrakken van de geallieerde en Duitse schepen die voor onze en de Nederlandse kust liggen. Originele vondsten, film en foto’s nemen je mee naar de verhalen van de schepen die hun thuishaven niet meer wisten te bereiken.

www.seafront.be
www.dekust.be/nl/seafront

Seafront Maritiem Themapark
Vismijnstraat 7
8380 Zeebrugge
8 juni 2019 – 3 januari 2020


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder