Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Gebroeders weer thuis

31 mei 2019 Siebrand Krul

Eind augustus krijgt Nijmegen een permanente plek voor de geschiedenis van het erfgoed van de Gebroeders van Lymborch. Het Gebroeders van Lymborch Huis zal de basis worden voor tal van historische en culturele publieksactiviteiten. Bezoekers leren hier over het leven en werk van de familie Maelwael Van Lymborch.

De Gebroeders van Lymborch waren vernieuwers van de Westerse schilderkunst en hun werk wordt tot de absolute hoogtepunten in de middeleeuwse kunst gerekend. Kenmerkend voor hun miniaturen was het rijke kleurgebruik, de vernieuwende margeversiering en de landschapschildering. Zij waren de eersten die een hele pagina van een getijdenboek vulden met een miniatuur. Daarnaast verbonden zij op deze kalenderbladen een maand met een seizoen en bijbehorende sterrenbeelden. Zij vormden een inspiratiebron voor andere kunstenaars, zoals de vervaardigers van het gebedenboek van Maria van Gelre, vorig jaar te zien in Museum Het Valkhof. Tevens zijn zij de neefjes van Johan Maelwael, vorig jaar te zien in het Rijksmuseum.

Detail uit het januariblad van de Gebroeders van Limborch.

Erfgoed in the spotlight

In de rijke geschiedenis van het zich oudste stad van Nederland noemende Nijmegen (Maastricht betwist dat) mogen de Gebroeders van Lymborch niet ontbreken. Het is belangrijk dat hun verhaal permanent zichtbaar is in de stad voor zowel de eigen inwoners als voor de bezoekers. Sinds 2003 zet de Stichting Gebroeders van Lymborch zich in om het unieke erfgoed van de familie Maelwael-van Lymborch bekend te maken.

De Gelders draak bij de Blijde Inomste van een Gebroeders Van Limborch Festival.

In 2005 werd dit gedaan met de succesvolle expositie in Museum het Valkhof en daarna met het jaarlijkse Gebroeders van Limburg Festival (dat vanwege de opening een jaar overslaat). De eerste Gebroeders van Lymborch Zondag biedt wel veel publieksactiviteiten om kennis te kunnen maken met het Gebroeders van Lymborch Huis, het werk van de gebroeders en de tijdsperiode waarin zij leefden.

De entree van het nieuwe museum.

Het Gebroeders van Lymborch Huis vestigt zich in de Burchtstraat 63 te Nijmegen, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben.

Meer weten? Kijk voor meer informatie over het Gebroeders van Lymborch Huis en het leven en werk van de familie Maelwael – van Lymborch op www.maelwaelvanlymborch.nl / www.gebroedersvanlymborch.nl

Openingsbeeld: De Blijde Incomste op de Grote Markt in Nijmegen tijdens een Gebroeders van Limborch Festival.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder