Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Elba van de Zuiderzee

31 mei 2019 Siebrand Krul

In de beginmaanden van de Eerste Wereldoorlog werden overal in Nederland vluchtelingen en militairen uit de oorlogvoerende landen opgevangen. Op de rand van het eiland Urk stond een enkelwandige houten barak met daarin vluchtgevaarlijke Frans, Engelse en Belgische officieren. Zij deden menige poging van het eiland af te komen.

De Urkers waren op hun beurt de officieren liever kwijt dan rijk, maar zagen het als hun plicht om te voorkomen dat er mensen zouden ontsnappen. Een gespannen situatie op het geïsoleerde eiland in het neutrale Nederland.
Het verhaal over dit interneringskamp staat centraal in een verlengde tentoonstelling in museum Het Oude Raadhuis op Urk, ‘Elba van de Zuiderzee’. Het is het project van de stichting Urk in Oorlogstijd en freelance journalist Mandy van Dijk. Van Dijk, die er volgend jaar een boek over publiceert (bij Atlas/Contact) baseert haar kennis op die van dorpshistoricus Albert van Urk. Albert van Urk overleed in 2014, maar zijn archieven spelen een grote rol in de totstandkoming van de tentoonstelling en van het boek.

In de tentoonstelling zijn unieke objecten te zien en zijn interessante verhalen over Urk en de geïnterneerden. Er zijn audiovisuele elementen, originele papieren van honderd jaar oud, eigendommen van geïnterneerden en bewakers.

De tijdelijke tentoonstelling over Urk in de Eerste Wereldoorlog, ‘Elba van de Zuiderzee’, loopt nog tot 28 juni in museum Het Oude Raadhuis, Urk.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder