Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Prettig pissen onder de Markt

08 mei 2019 Siebrand Krul

Voor de tienduizenden studenten die de afgelopen decennia door de binnenstad van Groningen zwalkten, wanhopig op zoek naar een toilet, of onverschillig wildplassend: het beroemde maar nooit bezochte antieke toilet onder de Grote Markt, naast het stadhuis, is opgeknapt en opengesteld. Er is zelfs een toiletdame aangesteld, Vilawan Payaban.

Het heeft vier maanden en een paar centen gekost, maar dan heeft Groningen ook wat. Dat het de eerste week gratis was, was meer een kennismaking dan dat het mensen extra zou trekken, want die komen toch wel, daar zorgt de natuur wel voor.
Het toilet mag met recht historisch worden genoemd, want het is 93 jaar oud. Ontworpen door stadsbouwmeester S.J. Bouma was erbij toen het op 6 november 1926 in gebruik werd genomen. De voorziening is wel vaker opgeknapt, maar zo ingrijpend als nu niet eerder.
Er is gezorgd voor een betere manier om binnen te komen, er zijn nieuwe toiletten geplaatst en nu kunnen ook baby’s worden verschoond. Er kwamen nieuwe wasbakken, handdrogers en led-verlichting. De toiletdames hebben de beschikking over koelkast, waterkoker, magnetron en een televisie. Dat lijkt luxe, maar de dames zitten er de hele dag en kunnen geen moment bovengronds komen. De dames vinden het ’t leukst als het druk is, zoals op marktdagen of de bloemetjesmarkt. Dan zijn ze met z’n tweeën.
Om door de draaihekken te komen moet vijftig cent worden betaald, minder dan bij brandstofstations langs rijkswegen. De openingstijden zijn gelijk aan die van de winkels. Aan nachtopeningen als de binnenstad vergeven is van drinkend jongvolk, waagt de gemeente zich niet.

Zie https://www.dvhn.nl/groningen/Bezoekers-over-grondig-gerenoveerd-toilet-Grote-Markt-%E2%80%98Het-is-heel-mooi-geworden%E2%80%99-video-24340554.html


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder