Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Eddy Merckx volgens Jef Geys

08 mei 2019 Siebrand Krul

Op zondag 7 juli start de Ronde van Frankrijk 2019 in Brussel, vijftig jaar nadat Eddy Merckx voor de eerste keer de Tour won. Jef Geys (1934-2018) fotografeerde die Tour, niet om de glamour van de triomf, maar om het samenspel tussen het bijzondere en het alledaagse in het wielerleven. Tussen toeschouwers, volgwagens en reclameborden lijkt soms per ongeluk een renner op te duiken, waaronder Eddy Merckx

De 67 zwartwit foto’s worden nu voor het eerst in België tentoongesteld, aangevuld met een montage van twee pagina’s van Belgische kranten van 20 en 21 juli 1969, die het gebeuren in perspectief plaatsen. De dag dat Merckx de Tour wint is immers dezelfde dag dat Neil Armstrong de eerste stap op de maan zet.

Een planetaire en universele overwinning en een sportieve en nationale victorie, naast elkaar… Jef Geys verweeft in zijn kunst verschillende niveaus en plaatst ze op gelijke voet: een krantenartikel naast een foto, een wetenschappelijk naast een sportief hoogtepunt, een beroemde wielrenner naast een gewone wielerfanaat. Hij toont zich in deze expo weer de meester van de mix van Hoog en Laag, die hem tot een van de invloedrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars maakt.

De expo werd al in zeven steden in Frankrijk met succes getoond en het boek (‘234’) dat erbij hoort ontving er de ‘Prix Bob Calle du livre d’artiste 2019’.

Jef Geys
Jef Geys werd geboren in 1934 in Leopoldsburg (provincie Limburg) en overleed in 2018 in Genk (in dezelfde provincie). Hij vertegenwoordigde België op de Biënnale van Venetië in 2009, nam deel aan de belangrijkste artistieke manifestaties als Chambre d’Amis (Gent, 1986), de Biënnale van São Paulo (1991) en ook aan Documenta 11 (Kassel, 2002). Hij had solotentoonstellingen in tal van musea als het Van Abbemuseum (Eindhoven, 2005), het Institut d’art contemporain (Villeurbanne, 2007), het MOCAD (Detroit, 2010), het M HKA (Antwerpen, 2011), Culturgest (Lissabon, 2012), De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (Brussel, 2012), Cneai (Chatou, 2012, 2014 en 2016), Wiels (Brussel, 2013) en het S.M.A.K. (Gent, 2015).
Jef Geys exploreerde alle mogelijk artistieke media: schilderkunst, beeldhouwkunst, taal, film en zelfs de kunst van het archiveren. Vanaf zijn debuut in 1958 speelt de fotografie een doorslaggevende rol in zijn werk. Die vroege keuze voor het medium maakt hem tot een van de pioniers in de Belgische kunstwereld en plaatst hem naast de grote namen van de internationale conceptuele kunstscène.

Afbeeldingen: Jef Geys. De Tour de France 1969 van Eddy Merckx. Zwart-witfoto’s in digitale druk naar ektachrome.
© Kazinni and Air Paris

Jef Geys, De Tour de France 1969 van Eddy Merckx
Van 17 mei tot 1 september
Tickets: Vrije toegang
BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder