Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Drie Koekkoeks ontdekt

08 mei 2019 Siebrand Krul

Bij veilinghuizen zijn onlangs drie schilderijen opgedoken van Hermanus, Willem en Jan H.B. Koekkoek, vader en zonen van een grote schildersfamilie. De koper is Kas Buunk (25), die eerder al in korte tijd twee ontdekkingen deed. De jonge kunsthandelaar, van het veilinghuis Simonis en Buunk, kocht de drie panelen voor € 2.580, € 1.360 en € 465, maar ze zijn respectievelijk € 33.000, € 16.000 en € 16.000 waard.

Barend Cornelis Koekkoek is de belangrijkste schilder van de familie en woonde in een neoclassicistisch kunstenaarspaleis in Kleef, het huidige Museum B.C. Koekkoek-Haus. Frank Buunk (62) is er sinds de jaren tachtig betrokken. Frank en Kas gaan deze zomer de depots in om de gehele collectie te digitaliseren en taxeren voor de verzekering. Het veilinghuis Simonis & Buunk ondersteunt sinds jaar en dag het B.C. Koekkoek-Haus, zo meldt museumdirectrice dr. Ursula Geisselbrecht. ‘Het werk van de Koekkoek familie is een echte hartstocht voor hen en Kas Buunk een jonge Sherlock Holmes! Wij zijn blij dat ze ons nu willen helpen met taxeren van onze collectie.’

*Vader Hermanus
Hermanus Koekkoek was de briljante marinevertolker van de Koekkoekdynastie en wordt gezien als een van de allerbeste zeeschilders. De eerste vondst was een paneel, aangeboden als ‘Jan H.B. Koekkoek, ongesigneerd’. Al snel vond Kas Buunk ‘H. Koekkoek’ rechts op het huisje. ‘Aan de kwaliteit en penseelvoering konden we zien dat het Hermanus moest zijn’ , zegt Buunk, ‘maar dat het ook gesigneerd is voegt veel zekerheid en waarde toe. Zojuist ontdekte ik zelfs dat het in 1888 voor ’35 pounds en 14 shillings’ geveild is bij Christie’s, Londen.’

*Zoon Willem
De tweede vondst is een paneel van Willem Koekkoek, die zich als enige van zijn familie specialiseerde in het Hollandse stadsgezicht. ‘Het stond omschreven als ‘Hollandse School, gesigneerd ‘K.K.’’, maar die eerste letter is een ‘W’. In het Museum B.C. Koekkoek-Haus hangt een vergelijkbaar schilderij uit 1860, toen hij 21 was. Beide werken baseerde hij op de Zaltbommelse kerk, met enige artistieke vrijheden, en zullen in hetzelfde jaar geschilderd zijn.’

*Zoon Johannes Hermanus Barend
Het derde paneel is voluit gesigneerd en gedateerd ‘Jan H.B. Koekkoek 1861’, zoals de veelzijdige Gooische schilder zichzelf noemde. Kas Buunk: ‘Met name in de lucht en golfslag zie je dat hij goed heeft opgelet bij de lessen van zijn vader. Toevallig was hij ook 21 toen hij dit schilderde.’

Willem Koekkoek, Winter in Enkhuizen.
Hermanus Koekkoek, Stadgezicht.

Koekkoekdynastie
Met achttien schilders uit vijf generaties neemt de familie Koekkoek een prominente plaats in van de 19de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Kas Buunk is voorzitter van de Koekkoek Documentatie Stichting, die zich inzet om het complete oeuvre van de familie in kaart te brengen en vervalsingen de wereld uit te helpen. ‘We hebben al een archief opgebouwd, maar na taxatie van het Koekkoek-Haus is de tijd rijp om met de wereld te delen’, zegt Buunk. Bij Simonis & Buunk werden er in 1994 en 2003 speciale Koekkoek-tentoonstellingen georganiseerd en in veertig jaar ruim 400 kunstwerken uit de familie verhandeld.

Willem Koekkoek, Dorpsstraatje.

Vijf vondsten in anderhalf jaar
‘Ik wilde altijd al een Koekkoek ontdekken,’ zegt Kas Buunk, ‘maar nooit had ik gedacht dat ik er drie in een kleine maand zou vinden.’ Eind 2017 ontdekte Buunk een paneel van de stadsgezichtenschilder Cornelis Springer met daarop Kasteel Nederhorst. Het monogram ‘CS’ was gelezen als ‘CR’ en dus stond het te koop als een werk van zijn tijdgenoot Charles Rochussen. Eind 2018 was het opnieuw raak met een paneel dat als ‘Hollandse School, ongesigneerd’ werd verkocht. Eenmaal thuis ontdekte hij linksonder ‘A.S.’ van landschapschilder Andreas Schelfhout.

De gegevens:
Hermanus Koekkoek sr. (1815-1882), Op een rivier zeilende tjalk in een stevige bries, olieverf op paneel 22,1 x 32 cm, gesigneerd rechtsmidden op het huisje.
Johannes Hermanus Barend ‘Jan H.B.’ Koekkoek (1840-1912), Zeilboot met op de achtergrond een kerktoren, olieverf op paneel 23,1 x 32,6 cm, gesigneerd linksonder en gedateerd ’61.
Willem Koekkoek (1839-1895), Zonnig fatasiegezicht op de Sint Maartenskerk, Zaltbommel, olieverf op paneel 19,1 x 25,6 cm, gesigneerd rechtsonder met initialen.

B.C. Koekkoek-Huis, Kavarinerstraße 33, Kleef, Duitsland
http://www.koekkoek-haus.de/nl


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder