Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bruegel vliegt

08 mei 2019 Siebrand Krul

Na in 2015 een vliegtuig te hebben opgedragen aan Kuifje, gevolgd door René Magritte, de Rode Duivels, Tomorrowland en de Smurfen, presenteerde Brussels Airlines haar 6de ‘Belgian Icon’: een uniek vliegtuig geïnspireerd door de Vlaamse schilder Bruegel de Oude. Het resultaat is een groot, ingewikkeld kunstwerk, met enorme gedetailleerdheid.

De aandacht voor de Vlaamse meester komt uiteraard doordat het dit jaar Bruegeljaar is. Voor de gelegenheid werkte de luchtvaartmaatschappij samen met Toerisme Vlaanderen en het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Deze laatste regelde de samenwerking met twee hedendaagse Belgische kunstenaars, Jos De Gruyter en Harald Thys. Het artiestenduo kreeg de opdracht om een design voor het vliegtuig te bedenken dat naar het werk van de oude meester kijkt vanuit het perspectief van hun eigen kunststijl.
Voor het vliegtuig hebben Jos de Gruyter en Harald Thys elementen uit emblematische Pieter Bruegel-schilderijen gekozen om een nieuw universum te creëren, met details en taferelen uit werken als Nederlandse Spreekwoorden (1559), Het Gevecht tussen Vasten en Vastenavond (1559), Kinderspelen (1560), De Vlucht naar Egypte (1563), Jagers in de Sneeuw (1565), De Oogst (1565) en De Boerendans (1569).

Het resultaat is een 37 meter lange Airbus A320 die Bruegel werd gedoopt. De twee zijden van de romp hebben elk een eigen design en het duurde negentien dagen om alles met de hand te schilderen. Bruegel is dan ook het meest complexe vliegtuigdesign dat werd gecreëerd, door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.

Het Bruegel vliegtuig maakt deel uit van de campgane om dit en volgend jaar toeristen te trekken met Vlaamse Meesters als doel. Daartoe wordt de zogeheten ‘Hi Belgium Pass’ verkocht, waarmee men naar Brussel kan vliegen, onbeperkt met de trein naar Belgische steden reizen en een heleboel culturele bezienswaardigheden gratis bezoeken. De Vlaamse Meesters exposities en collecties in Vlaanderen en Brussel zijn nu ook inbegrepen. Eenmaal in Brussels Airport aangekomen worden reizigers meteen in het Bruegel universum ondergedompeld, dankzij een grote kunstinstallatie van Toerisme Vlaanderen bij de gate A40.
De bedenkers rekenen voor dat in drie jaar tijd 75 miljoen mensen zich aan het ‘belevingsproject’ op de luchthaven vergapen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder